Yapılarda yalıtım malzemesi olarak birçok farklı malzeme kullanılır. Teknoloji geliştikçe farklı malzemeler karşımıza çıkar ve belirli dönemlerde insanların vazgeçilmezleri haline gelirler. Taşyünü olarak isimlendirilen yalıtım malzemesi son dönemin en başarılı ürünleri arasında yer almaktadır. Yönetmeliklere göre konut inşaatlarında mecburi kullanımına başlanan bir malzemedir. Birçok belediye farklı bir malzemenin yalıtımda kullanılmasını kabul etmez.
Taşyünü Nedir?
Taşyününün bilinçsiz bir şekilde kullanımı ekonomik açıdan ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple de taşyünü nedir sorusunun yanıtının alınması şarttır. Volkanik bir taş olarak karşımıza çıkan bazalt taşının yaklaşık 1400 °C sıcaklıkta ergitilmesi ile taşyünü oluşmaktadır. Normal şartlarda bazalt son derece serttir ve siyah renklidir. Bu sebeple yapı taşı olarak kullanımı da söz konusu olur.
Taşyünü üretilirken bazalt elyaf halini alır. Sonrasında çeşitli ebatlarda sıkıştırılarak levha haline gelmesi sağlanmaktadır. Bunun ardından yalıtım için kolayca kullanılabilen bir malzeme haline gelecektir.
Taşyünü Kullanımının Avantajları Neler?
Taşyünü kullanımında birçok farklı avantaj ortaya çıkar. İnsanların son dönemde taşyünü nedir sorusunun yanıtını araması da bu sebeptendir. Taşyününün ilk avantajı ısı yalıtımıdır. Isı geçirgenliği çok düşük olduğundan yapılarda ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Isıyı en iyi şekilde yalıtan taşyünü aynı zamanda ateşe karşı da dayanıklı bir malzemedir. Volkanik bir taştan elde edilmesi sebebiyle 1000 °C üzerindeki ısılara karşı bile dayanabilir. Özellikle yapılarda insan hayatının korunması amacıyla çok önemli bir malzemedir.
Taşyününün yapısı sesle gelen titreşimi ısıya çevirmeyi başarmaktadır. Bu durum önemli bir ses yalıtım malzemesi olmasını sağlar. Konut inşaatları için inanılmaz seviyede önemli bir avantajdır. Özellikle konser salonları, sinema salonları gibi alanlarda bolca kullanımı söz konusu olur.
Birçok farklı yapı için taşyünü nedir sorusunun sorulmasının sebeplerinden bir tanesi de malzemenin suya karşı dayanıklılığıdır. Yağmura ya da farklı bir suya maruz kalan taşyünü ıslanmış şekilde görülecektir. Aslında yalnızca yüzeyi ıslanır ve su kesinlikle iç kısma işlemez. Yine yapılar için önemli bir ayrıntıdır.
Son olarak buhar geçirgenliği olan bir malzemedir. Bu sebeple de yalıtım malzemesi olarak kullanıldığında kapalı alanlarda nem oluşmasına sebep olmaz.
Yorumlar