Betonun ya da diğer benzeri sert malzemelerin birbirine dikey olarak tutulması amacıyla kullanılan malzeme kimyasal dübel olarak isimlendirilmektedir. Sert malzemelerin birbirine tutturulması aşamasında fiziksel dübellere göre birçok farklı avantaj sunmaktadır.
Sert malzemelerde açılan boşlukları sıvı formu sayesinde tamamen doldurmaktadır. Birleşme alanlarında tam sızdırmazlık sağlar. Ulaşabileceği derinlik konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Rahatlıkla her alan için kullanılabilir.
Kimyasal Dübeller İle Fiziksel Dübellerin Farkı Nedir?
Kimyasal dübeller ile fiziksel dübellerin birbirinden ciddi farkları yer almaktadır. Bu farklar kullanım alanlarını da direkt olarak etkiler. Fiziksel dübeller belirli bir şekle sahip olan ürünlerdir. Yalnızca şekle uygun alanlarda kullanımı mümkün olur. Aksi halde uygun boyutlarda yeni bir dübel alınması gerekir.
Farklı alanlarda kullanılabilen kimyasal dübel şekli son derece düzensiz olan alanlarda da kullanılabilir. Fiziksel dübellerde şekle uygun deliklerin açılması gerekli olacaktır. Ancak kimyasal dübellerde şeklin nasıl olduğu önem arz etmez. Sıvı formu sayesinde her alanı doldurur ve sert malzemelerin birbirine tutunmasını sağlar.
Kimyasal Dübellerin Avantajları Nelerdir?
Kimyasal dübeller sıvı formu sayesinde bulundukları alanın şeklini alırlar. Bu sayede tamamen düzensiz bir forma sahip olan alanlarda da kullanılabilecektir. Ekstra işlemler yapılarak alanın düzenli hale getirilmesine gerek olmaz.
Kullanımı son derece kolaydır. Özel mekanizması sayesinde alana sıkılarak kullanılır. Dakikalar içerisinde donarak iki sert malzemeyi tekparça haline getirecektir. Dayanımı son derece yüksek bir malzemedir. Bu sebeple betonlarda açılan boşluklarda rahatlıkla bu dübellerin kullanımı söz konusu olur.
Kimyasal Dübeller Nasıl Kullanılır?
İki sert malzemenin birbirine tutturulması için ilk olarak bir deliğin açılması gerekli olacaktır. Beton ile demir birbirine tutturulacaksa ilk olarak betonun içerisinde bir delik açılır. Açılan bu deliğin içi hava ile temizlenir ve sonrasında içerisine kimyasal dübel sıkılır. Hemen ardından diğer sert malzeme boşluğa gönderilir ve birkaç saniye o konumda tutulur. Ardından sertleşme direkt olarak sağlanacaktır.
Düzensiz alanlarda ise özel işlemlere gerek olmaz. Alan temizlenir ve direkt olarak kimyasal dübelin uygulanmasına geçilir. İstenen sert malzeme alana eklenir ve bir süre beklendiğinde birbirine tamamen tutturulmuş yapı ortaya çıkar.
Yorumlar