İnsan benzeri robotlar, insanların parmak uçlarındaki hassasiyeti taklit ediyor

Yapay zeka tarafından desteklenen araştırmacılar, braille alfabesiyle yazılmış metinleri, insanlardan iki kat daha hızlı bir şekilde okuyabilen bir sensör geliştirdiler. Bu sensör, yapay zeka sayesinde, insanlar gibi yüzeylerdeki küçük pürüzleri algılayabiliyor ve bu teknoloji, robot kollarına ve protezlere entegre edilebilir bir parmak ucu hassasiyeti sağlıyor.

İnsanların ellerinin ve parmak uçlarının ne kadar hassas olduğu genellikle göz ardı edilir. İnsanlar, yüzeylerdeki küçük pürüzleri hissedebilirken aynı zamanda yumuşak bir yumurtayı kırmadan tutabilecek kadar hassaslar. Bu yeteneklerin robotlara aktarılması uzun zamandır araştırılmaktadır. Ancak, insan parmak ucu hassasiyetini robotlarda yeniden üretmek oldukça zorlu bir görevdir, çünkü yumuşak robotik teknolojisi bile bu seviyeye ulaşamamıştır.

İnsan parmakları kadar hassas: Yapay zeka destekli dokunma sensörleri ile ilerleme

Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yüksek çözünürlük ve hızda özellikleri tespit etmek için yapay zeka ile birleştirilmiş görüş tabanlı dokunma sensörlerini kullanan bir yaklaşım geliştirdiler. Bu yaklaşım, braille alfabesindeki harfleri okuyabilen robotik parmak ucu sensörlerine yönelikti. Her harfteki noktaların çok yakın yerleştirilmesi nedeniyle, sensörün son derece hassas olması gerekiyordu.

Önceden, robotik braille okuyucular yalnızca bir harfi okuyabiliyor ve bu insanların okuma yöntemine benzemiyordu. Ayrıca oldukça yavaşlardı. Araştırmacılar, kamera bulunan robotik bir sensör geliştirdiler. Sensör, hareket bulanıklığına neden olan kayma hareketini dikkate aldı ve bunu çözmek için gerçek statik görüntüler üzerinde eğitilmiş bir makine öğrenimi algoritması kullandı. Hareket bulanıklığı giderildikten sonra, bilgisayarlı görü modeli her harfi tespit edip sınıflandırdı.

Hareket bulanıklığının algoritma ile çözülmesi, robotik elin alfabe üzerinde parmaklarını kaydırarak harfleri okumasını sağlar hale geldi. Araştırmaya göre, robotik sensör dakikada 315 kelimelik braille alfabesini %87,5 doğrulukla okuyabiliyor. Bu, insanlardan iki kat daha hızlı ve neredeyse aynı doğrulukta.

Araştırmacılar, sensörün, braille alfabesini hızlı ve doğru bir şekilde okuyabilmesinin, insan parmak uçlarıyla benzer hassasiyete sahip robot eller veya protezlerin geliştirilmesi için olumlu bir işaret olduğunu belirtiyorlar. Teknolojilerini insansı bir el ya da deri boyutuna kadar ölçeklendirmeyi umuyorlar.