Balıklardan esinlenerek üretilen renk değiştiren malzeme

Neon tetra balığının değişen renklerinden ilham alan araştırmacılar, malzemedeki nano yapılı kolonların yönünü değiştirerek bir malzemenin rengini değiştirmek için bir teknik geliştirdiler.

North Carolina State Üniversitesi’nde makine ve havacılık mühendisliği bölümünde araştırmacı olan Chih-Hao Chang, “Neon tetra balıkları, vücudundaki küçük trombositlerin açısını değiştirerek parlak renkli çizgilerini kontrol edebiliyor.” dedi.

Aynı üniversitede doktora öğrencisi olan Zhiren Luo, “Bu işlevin kullanılabilmesi için benzer bir kabiliyete sahip bir malzeme ürettik.” dedi ve “Nano sütun dizisinin yönünü değiştirmek için bir manyetik alan kullandık. Bu şekilde malzemenin rengini nano sütunlar ile değiştirebildik.” ifadelerini kullandı.

Renk değiştirebilen malzemenin dört katmanı bulunmaktadır. Bir silikon substrat, demir oksit nanopartikülleriyle gömülmüş polimer ile kaplanır. Polimer, düzenli bir halde dizilerek polimer tabakası LEGO parçalarının birleştirilmesine benzer şekilde birleştirilir. Orta katman, serbest halde bulunan demir oksit nanopartikülleri içeren sulu bir çözelti şeklinde bulunur. Bu çözelti saydam bir polimer örtü ile sabit tutulur.

Alt tabakanın altına dikey bir manyetik alan uygulandığında, kayan nanoparçacıklar taban üzerinde hizalanmış sütunları çeker. Manyetik alanın yönü değiştirilerek nanoparçacık sütunlarının yönü değiştirilebilir. Sütunların açısının değiştirilmesi en çok yansıyan ışığın dalga boyunu kaydırır; diğer bir deyişle malzeme renk değiştirir.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-03-fish-inspired-material-nanocolumns.html?utm_source=menu&utm_medium=link&utm_campaign=item-menu

Scientific Reports (2019).DOI: 10.1021/acsnano.9b00822