Türk astronot Alper Gezeravcı uzaydaki 10’uncu deneyine başladı

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 13 farklı deneyin 10’uncusuna başladı. Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA) projesi, uzay sektörü için yenilikçi malzemelerin araştırılmasını amaçlıyor.

TÜBİTAK MAM’dan Ömür Can Odabaş’ın liderliğindeki UYNA projesi, yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve yüksek mukavemetli alaşımların üretimini hedefliyor. Bu malzemeler, geleneksel alternatiflerine göre daha fazla dayanıklılık sağlayabilir.

ISS’in KIBO modülünde bulunan elektrostatik levitasyon fırınında (ELF) gerçekleştirilecek UYNA deneyi, yeni nesil metal malzemelerin mikro yer çekimsiz ortamda ergitme ve katıştırma süreçlerini inceliyor. Bu araştırma, ülkemizin uzay, havacılık ve savunma sanayileri için önemli bir adım niteliği taşıyor.

Alper Gezeravcı, şuana kadar 9 farklı deney yaptı

Alper Gezeravcı, bugüne kadar 9 farklı deney gerçekleştirdi. Son olarak, yer çekimsiz ortamın genler üzerindeki etkilerini araştıran “MESSAGE” deneyine başladı.

Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nden öğrencilerin önerisi olan “Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET)” ve TÜBİTAK MAM’dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil’in yürüttüğü “gMetal” deneylerine de katılıyor.

Ayrıca, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamındaki tepkilerini inceleyen “EXTREMOPHYTE” deneyine devam ediyor.

Gelecekte uzayda yaşam için besinlerin sağlanması ve çevresel kontrol için yeni bitkiler geliştirilmesini hedefleyen “CRISPR-GEM” ve mikroalg türlerinin uzayda kullanılabilirliğini araştıran “UzMAn” deneylerine de devam ediyor.

Ayrıca, alglerin uzay ortamında kullanımını araştıran “ALGALSPACE” ve düşük yer çekimsizliğin neden olduğu rahatsızlıkların tanımlanmasını hedefleyen “VOKALKORD” deneylerini sürdürüyor.

Son olarak, “OKSİJEN SATURASYONU” deneyiyle, yapay zeka destekli oksijen seviyesi hesaplaması yaparak düşük yer çekiminin etkilerini anlamayı amaçlıyor.