Derin Uzay Madenciliği Nedir?

f_1424257771

akademik_fizik

Derin uzay madenciliği; Kısa bir zaman öncesine kadar sadece bilim kurgu filmlerine konu olan bir hayal olsa da, artık üzerinde büyük şirketlerin projeleri bulunan ihtiyacımız olan madenleri  asteroitlerden ve diğer gezegenlerden sağlamayı amaçlayan işlemin adıdır. Günümüzde gezegenlere ulaşmanın fiziksel zorlukları ve teknolojik yetersizlikler yüzünden çoğunlukla daha yakın ve küçük olan asteroitler ve tükenmiş kuyruklu yıldızlar madenciliğin hedefi olarak gösteriliyor.

asteroit

Bilim adamlarının tahminine göre modern endüstrinin ana elementleri olan ; platin,  indiyum,  bakır, çinko, rutenyum, rodyum, palladyum, osmiyum,  tungsten ,iridyum ,antimoni, kalay, gümüş, kurşun ve altın  gibi rezervler gelişmekte olan ülkelerin artan tüketimine paralel olarak 50 ila 300 yıl içerisinde dünya üzerinde tükenmiş olacak. Bu yüzden insanlığın ihtiyacı olan bu elementler asteroidlerden sağlanmaya çalışılıcak. Bilindiği üzere asteroitler Mars ve Jüpiter  gezegenleri arasında kalan ve “Asteroit Kuşağı” adını verdiğimiz geniş boşluk içerisinde, Güneş etrafında yörüngede dolanan farklı boyutlardaki gök cisimleridir. Çapı 1.6 km olan küçük bir metalik asteroitte bile 20 trilyon dolar değerinde maden olduğu tahmin edilmekte . Yine sadece 10 metre boyutların S-tipi bir asteroidin 650.000 kilogram kadar metal içerdiği ve bunun 50 kilogramını altın ve platin benzeri nadir metallerin oluşturduğu tahmin edilmekte .

6a00d8341bf67c53ef0168eaa8f840970c-800wi

Araştırmalar kapsamında ilk etapta uzaya gönderilecek gözlem araçları sayesinde uzaydaki değerli gök taşları tespit edilecek. Daha sonra ise tespit edilen  asteroitlerin Ay ın dış yörüngesine kadar çekilip burdan maden çıkarılması planlanmakta.

Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilen 3 kişilik bir uzay aracının bile  maliyetinin 100 milyon dolar civarında olduğunu düşünürsek derin uzay madenciliği şu an için sadece bir hayalden ibaret. Ama Derin uzay madenciliğine yatırım yapanlar arasında  Google CEO’su Larry Page ve Başkanı Eric Schmidt, Microsoft’un eski baş tasarımcısı Charles Simonyi, Dell Yönetim Kurulu Başkanı Ross Perot Jr., ünlü yönetmen James Cameron, emekli astronot Tom Jones, roket mühendisi Chris Lewicki ve gök bilinci Sara Seager gibi büyük yatırımcıların olduğunu göz önünde bulundurursak aslında bunun bir hayalden ibaret olmadığını, belki de gelecekte gezegenimizdeki tüm dengeleri belirleyecek bir alan olabileceğini de söylemek mümkün.

 

KAYNAKÇA;

https://www.youtube.com/watch?v=SxftCZ7Ik3g

http://www.ntv.com.tr/turkiye/uzay-madenciliginin-hedefi-platin,SC4qoudtoketxiY7oEhlXw?_ref=infinite

http://science.howstuffworks.com/asteroid-mining.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_mining