Birbirinin aynı veya ergime sıcaklıkları birbirine yakın olan iki veya daha fazla metal veya termoplastik malzemelerin; ısı, basınç veya her ikisi birden kullanılarak ve aynı cinsten bir malzeme ilave edilerek veya edilmeden birleştirme tekniğine kaynak denir.
Kaynaklı birleştirme teknikleri sanayiler için çok önemli bir imalat yöntemidir. Sökülemeyen parça imalatında kullanılan kaynak teknik yöntemi otomotiv, inşaat, uçak teknolojisi, savunma sanayii gibi birçok sektörde en önemli işlemdir.
Kaynak yöntemlerinin birçok sınıflandırması vardır. Üniversitelerde kullanılan en çok sınıflandırma işlemin cinsine göre sınıflandırırsak üç grupta toplayabiliriz. Bunlar;
- Ergitme Kaynağı
- Basınç Kaynağı
- İleri Teknikler
Bizim MIG-MAG kaynak tekniklerimiz ilk grupta yer alan gazaltı ark kaynaklarıdır.
1948 yılında ABD de Metal aktif gaz korumalı ark kaynağı (MAG) olarak kullanmaya başlanmıştır. CO2 korumalı olan bu kaynak türü alüminyum ve alaşımları, paslanmaz çelik, bakır ve alaşımlarında kullanmaya başlanmıştır. MIG kaynak ise argonun ucuzlaması sonrası hayatımıza girmiştir.
Gazaltı Kaynağının Çalışma Prensibi
Gazaltı kaynağında kaynak için gerekli ısı eriyen ve sürekli beslenen bir tel elektrodla, iş parçası arasında oluşturulan ark yoluyla ve elektroddan geçen kaynak akımının elektrodda oluşturduğu direnç ile ısıtması yoluyla üretilir.Kaynak yapılacak bölge havanın olumsuz etkilerinden bir gaz ortamı ile korunduğundan bu yöntem“Gazaltı ark kaynak yöntemi”olarak adlandırılır.
Gazaltı kaynağının çalışma prensibini özet geçtikten sonra üstünlüklerinden bahsedecek olursak;
- Ticari metal ve alaşımlarının tümünün kaynağında kullanılabilen yegane eriyen elektrodla kaynak yöntemidir.
- Elektrik ark kaynağında karşılaşılan sınırlı uzunlukta elektrod kullanma problemini ortadan kaldırmıştır.
- Kaynak her pozisyon da yapılabilir.
- Metal yığma hızı elektrik ark kaynağına nazaran oldukça yüksektir.
- Sürekli elektrodla beslenmesi ve yüksek metal yığma hızı nedeniyle, kaynak hızları elektrik ark kaynağına nazaran yüksektir.
- Elektrod beslenmesinin sürekli olması nedeniyle hiç durmadan uzun kaynak dikişleri çekilebilir.
- “Sprey iletim”kullanıldığında, ark kaynağına nazaran daha derin nüfuziyet elde edilir. Böylece iç köse kaynaklarında aynı mukavemeti sağlayan daha küçük kaynak dikişi çekmek mümkün olur.
- Yoğun bir cürufun mevcut olmayışı nedeniyle pasolar arası temizlik için sarf edilen zaman çok azdır.
KAYNAKÇA
H.ATES, Kaynak Mühendisliği Yaklaşımları ders notları (Gazi Üniversitesi)
www.youtube.com/watch?v=w4RrDeUKcH4
Yorumlar