2017 yılında en çok okunan 10 MalzemeBilimi.Net yazısı

2017’nin bitmesine saatler kaldı ve 2018’den beklentiler büyük! MalzemeBilimi.Net’in yazıları bu yıl da fazla fazla okundu ve çokça ilgi gördü. 2017’yi bitirirken en çok okunan 10 yazımıza tekrar baktık ve size bu listeyi derledik;

10. Titanyumu Üstün Kılan 7 Özelliği

Hafif, güçlü, parlak ve korozyona karşı dirençli olan titanyumun en üstün özellikleri.

titanyumun-en-ustun-7-ozelligi_

Titanyum sembolü Ti olan 22 atom numaralı kimyasal bir elementtir. Mukavemeti yüksek, hafif, korozyona karşı oldukça dayanıklı ve parlak grimsi bir geçiş metalidir. Alüminyum, molibden, vanadyum gibi elementlerle alaşım yapabilir. Bu mukavemeti yüksek, hafif alaşımlar jet motorları, uzay araçları, askeri, kimyasal ve petrokimyasal, kağıt, yiyecek, tıp gibi saya saya bitiremeyeceğimiz bir çok alanda kullanılır.

İşte size titanyumun en vazgeçilmez ve kendisini üstün kılan 7 özelliği… Okumak için tıklayın.

9. Fren Balataları

1403247979_cemre_brake

Otomotiv frenlerinde kullanılan balatalar birçok maddenin bileşiminden yapılır. Bir fren balatasından istenilen temel özellikler, standartlara uygun aşınma direnci, sürtünme katsayısıdır. Frenleme sırasında, sürtünme nedeniyle fren balataları aşırı ısınmaktadır. Fren balatalarıyla ilgili tüm detayları okumak için tıklayın.

8. MR (Manyetik Rezonans) Cihazları Nedir ve Nasıl Çalışır?

mr

Manyetik rezonans (MR) canlıların iç yapısını görüntüleme ve iç hastalıklarında ki sorunları daha kolay bulmak için günümüz de kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Hastaların bir kaç dakika hareketsiz kalmaktan başka rahatsızlık vermeyen bu cihazın bir diğer avantajı da X- ışınlarının kullanılmamasıdır. Genelde bu işlem MR olarak bilinir ama aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir. Yazının tamamını okumak için tıklayın.

7. Klor nedir? Klorun özellikleri nelerdir? Klor üretimi ve kullanımı

sıvı klor

İnsanlar için ölümcil bir gaz olan klor gazı boğucu kokulu, sarı renkte bir gazdır. Ağırlığı havanın ağırlığından 2,5 kat daha fazladır ve suda az çözünür. Klor suyu olarak adlandırılan bu çözelti altını bile korozyona uğratacak güçtedir. -34 °C’nin altında veya yüksek basınç altında sıkıştırıldığı zaman sıvı haldedir. Yazının devamını okumak için tıklayın.

6. Madeni Para Hangi Metalden Üretiliyor?

111120161206581090917

Madeni paralar günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası… Hergün alışverişlerimizde, ulaşımda ve hatta yazı tura atarken bile kullanırız bozuk paraları… Peki bu madeni paralar hangi alaşım veya metalden üretiliyor? Madeni paralar günlük hayatımızda etkin bir şekilde rol aldığı için korozyon dayanımının iyi olması gereklidir. Aynı zamanda ısıl genleşmesinin iyi olması yanında mekanik özelliklerinin de iyi olması istenir. Örneğin bozuk para yere düştüğünde çarpmanın etkisiyle şeklinde değişiklik olmamalıdır. Hafif olmalı ve rengini kaybetmemelidir. Tüm bunların yanında maliyetinin de düşük tutulması gerekiyor ki paranın değerini gölgede bırakmasın. Yazının devamını okumak için tıklayın.

5. Tork ve Beygir Gücü

Tork-ne-işe-yarar

Günlük kullanımda ´beygir gücü´ terimi ile benzerliğinden dolayı bu terim ile sıkça karıştırılan Tork’un ne demek olduğunu anlamak için öncelikle beygir gücünün ne demek olduğundan bahsetmek doğru olacaktır. Yazımızı okumak için tıklayın.

4. Grafen neden bu kadar önemlidir?

grafen-neden-bu-kadar-onemlidir_780x536

Grafenin keşfi o kadar önemlidir ki, Rus bilim insanlarına bu keşiflerinden dolayı 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırmıştır. Grafenle ilgili bu yazımızı okumak için tıklayın.

3. Metalurji nedir? Metalurji bölümü neyle ilgilenir?

dökümcü

Metalurji, Türkçemizde metal bilimi anlamına gelmektedir. Genel bir tanımla metallerin ayrıştırılması, zenginleştirilmesi ve kullanım alanına uygun bir şekilde işlenmesiyle ilgilenen bilim dalıdır. Yazımızın tamamını okumak için tıklayın.

2. Metalurji ve Malzeme Mühendisleri ne kadar maaş alıyor? İş imkanları neler?

Bölümümüzü tercih etmek isteyen mezunların en çok merak ettikleri konu bu. Ülkemizde yeni mezun bir mühendis 2000-2200 TL arasında bir işe girebilirken, deneyim kazandıkça 6000 TL’ye ulaşmak da mümkün. Yazının tamamını okumak için tıklayın.

1. Uzay mekiği yapımında kullanılan ana malzemeler

uzay-mekigi

Sitemizin en çok okunan yazısı uzay mekiği ile ilgili olan bu yazı oldu. Yazımızın tamamını okumak için tıklayın.

Sitemizin tüm yazarlarını verdikleri emeklerden ve özverilerinden dolayı can-ı gönülden tebrik ve teşekkür ederiz. 2018’in herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyor, bilimsel anlamda insanlığa nice faydalar sağlayacak buluşlar ve yenilikler olmasını temenniz ediyoruz.