Madeni paralar (demir para, bozuk para) günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası… Hergün alışverişlerimizde, ulaşımda ve hatta yazı tura atarken bile kullanırız bozuk paraları… Peki bu madeni paralar hangi alaşım veya metalden üretiliyor? Madeni paralar günlük hayatımızda etkin bir şekilde rol aldığı için korozyon dayanımının iyi olması gereklidir. Aynı zamanda ısıl genleşmesinin iyi olması yanında mekanik özelliklerinin de iyi olması istenir. Örneğin bozuk para yere düştüğünde çarpmanın etkisiyle şeklinde değişiklik olmamalıdır. Hafif olmalı ve rengini kaybetmemelidir. Tüm bunların yanında maliyetinin de düşük tutulması gerekiyor ki paranın değerini gölgede bırakmasın.
İşte tüm bu istenen özellikler Bakır-Nikel (Cu-Ni) alaşımında toplanıyor. Yaklaşık olarak %80 Cu ve %20 Ni alaşımı ile üretilen metal levhalar işlenerek, cüzdanlarımızda, ceplerimizde, kumbaralarımızda yerini alıyor. Keyifli harcamalar…
15 Yorum. Yeni Yorum
Madeni veya demir para yerine “metal para” şeklinde ifade edilmesi daha doğru bir kullanım olmaz mı?
Fark etmez anlıyorsan sorun yok.Demir metal aynı şey bunlar neyin kafasını yaşıyorsun sen
Demir metal aynı şey değil. Her demir metaldir ama her metal demir değildir.
Para demirden yapılmıyor alın size kanıt(bi deneyin mıknatıs parayı çekmiyor)
Ya yanlıs yazdım pardon
No no no
Sorry
Ya birşey sormak istiyorum 5 kuruş demirmidir acaba bilen yazabilirmi lütfen ama bilen yazsın rica ediyorum
değil
Ben anlamadım yaaa ne biçim bakırdan mı yapılıyor Demirden mi yapılıyor ne biçim bide video koymuşlar yaaaa puanlama olsaydı 1 Yaldız verirdim
Ben anlamadım yaaa ne biçim bakırdan mı yapılıyor Demirden mi yapılıyor ne biçim bide video koymuşlar yaaaa puanlama olsaydı 1 Yıldız verirdim
Yahu besini anlamadın %80 ‘ni bakır %20 ‘ diye nikel ya yani bakır anlamdı töbe
Parada nikel varsa neden mıknatıs parayı çekmiyor? (GÜNÜN SORUSU 🤣🤣💜)
AJJKSNSJIDKIUFJDKLIUOFJ
%8 ve üzeri nikel, malzemenin yapısını östenitik hale getiriyor. 300 serisi paslanmaz çelikler ve yüksek manganlı çelikler aynı şekilde östenitik yapıda olduğundan dolayı (mıknatıslık özelliğini kaybettiğinden) mıknatıs çekmez.
Hiç kimya dersi de mi görmediniz, yazık