Türksat 6A: Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu
Türkiye’nin yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın fırlatılış tarihi ve saati açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın 9 Temmuz saat 00.20’de uzaya gönderileceğini duyurdu.
Türksat 6A, SpaceX’in ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak. Fırlatma, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.20’de gerçekleşecek ve SpaceX’in YouTube kanalında canlı yayınla izlenebilecek. Hava durumuna bağlı olarak fırlatma tarihinde ertelemeler yaşanabilir.
Fırlatma ve İlk Sinyal
Fırlatma tamamlandıktan ve uydu roketten ayrıldıktan yaklaşık 70 dakika sonra Türksat 6A’dan ilk sinyalin alınması bekleniyor. Türksat 6A, kimyasal itki sistemleriyle yörüngeye doğru yol alacak ve yaklaşık 1 ay sürecek yolculuğun ardından 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşecek. Bu noktada, dünya yüzeyinden 35 bin 786 kilometre yükseklikte konumlanacak.
Türksat 6A’nın Üretiminde Yer Alan Firmalar
Türksat 6A projesinde birçok Türk firması yer aldı ve önemli katkılar sağladı:
- TÜBİTAK Uzay: Uydu yönetim alt sistemi, yörünge yönelim kontrol alt sistemi, güç alt sistemi, elektrikli itki alt sistemi, arayüz kontrol birimleri ve haberleşme görev yükünü üretti.
- C2TECH: Telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, yönsüz alıcı anteninden alıcı test bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli olarak sağladı.
- ASELSAN: Türkiye anteni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi’ni imal etti.
- TUSAŞ: Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu olarak, uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üretti.
- GCLAB Mühendislik ve VisionX Teknoloji: Uydu uçuş yazılımlarına katkı verdi.
- İZOREEL Kompozit: Elektrikli itki alt sistemi için tedarik edilen yakıt tankını üretti.
- Küçükpazarlı Aerospace: Ekipmanların mekanik bileşenlerini imal etti.
- Türkiye Sigorta: İlk uydu entegrasyon sigorta anlaşmasının güvencesini sağladı.
Türksat 6A’nın Faydaları ve Özellikleri
Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Güney-Doğu Asya gibi bölgeleri de kapsayacak. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerden Türksat 6A’ya erişilebilecek. Türksat 6A’nın devreye girmesiyle birlikte Türksat’ın tüm uyduları toplamda 4,5 milyar nüfusa yayın yapabilecek.
Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngede, 35 bin 786 kilometre yükseklikte hizmet verecek. Türksat 6A’nın devreye girmesi ile birlikte Türkiye’nin Ku Band kapasitesi 528 MHz artacak ve toplamda 6 bin 668 MHz’e ulaşacak.
Türksat 6A’nın Başlıca Özellikleri:
- Faydalı Yük: 16 Ku-Bant Aktarıcı
- Yörünge: 42˚ Doğu
- Güç Üretimi: 7,5 kW
- Tasarım Ömrü: > 15 Yıl
- Kütle: Yaklaşık 4250 kg
Yorumlar