Elmas nedir? Özellikleri nelerdir? Nerelerde kullanılır?

 Yunanlıların takmış olduğu bu isim elmastan başkası değildir. Ama bu dönemde bir çok insan için elmas; pırlantanın hammaddesi ve pahalı bir malzemedir. Oysa ki elmas pırlantanın hammaddesi olarak kullanılması en gereksiz ve işe yaramaz olduğu alandır…

Elmas, bilinen en sert materyallerdendir. Yüksek dozda radyasyondan etkilenmez ve bağışıklık sistemini tetiklemez. Bunların yanında mükemmel bir iletken olan elmas, iyi bir ısı yansıtıcı ve en iyi saydam maddedir. Bu müthiş özelliklerinden dolayı; inşaat mühendisliği, nükleer mühendisslik ve tıp alanında da oldukça faydalı bir malzemedir.

Elmasların en genci yaklaşık 900 milyon yaşındadır. Ayrıca elmas Dünya’da da az bulunduğundan değerli bir madendir.(Yıllık cirosu milyarlar dolar)

Karbon atomunun allotropu (atomların uzayda farklı geometride dizilmesi) olan elmas,  oluşması ise çok zordur. Oluşması için gerekli ortam ise yeraltı kabuğunda yüksek sıcaklık ve yüksek basınç… Böyle bir ortam laboratuvar ortamında yaratmak mümkün. 1950 senesinden beri böyle bir ortam zaten üretiliyor. HTHP (High Presure High Temperature) metodu ile yüksek sıcaklık ve yüksek basınç ortamı yaratılarak göreceli ucuz maliyetli elmas üretimi gerçekleştirilir. Fakat bu yönteminde verim düşük olmaktadır… (taşlar küçük ve rengi soluk olabilmektedir.)

Asıl yazımızın can alıcı kısmına gelecek olursak ; elmasları daha da saflaştırmak adına 3 yıldır daha da geliştirilen bir yöntem daha vardır. Bunun adı , “Kimyasal Buhar Biriktirme Yöntemi” denilen metoddur.  Vakum ortamında tırnak inceliğinde alt kısma elmas tohumu yerleştirilir (karbon plazma) mikrodalga ışınlarına, metan ve hidrojen gazlarına maruz bırakarak, plazmalar arasında karbon biriktirir ve karbonları bağ yapmasına olanak sağlayarak elmas üretimi gerçekleşir. IIa Technologies şirketinin geliştirdiği bu yöntem , %30 ve %40 daha ucuz elmas üretimi gerçekleştirmişlerdir. Verilere göre 2014 yılında sanayi de 1500 ton elmas kullanıldı ve bunların %99 sunidir.

Tabi bir beyin fırtınası yapacak olursak; sunî elmas üretimi yaygınlaşması ve daha az maliyetle elde edilebilir olması elmasın kullanılabilirliğini gitgide arttıracaktır. Öyle ki daha elmasın üstünlüklerinden yukarıda bahsederken alanında en iyi olduğu ortada. Böylece özelliklerinin önemsiz olduğu kuyumculuk sektöründe değil de , özelliklerinin öne çıktığı diğer sektörlerde sunî elmasları daha da çok görebiliriz…

IIa Technologies fizikçisi Shanker Misra : “Biraz zaman alacak ama ileride elmasın silikonun yerine geçeceğinden umutluyum” demiş.