Renk Değiştirerek Gözde Rahatsızlığın Sinyalini Veren Kontakt Lens

Göz problemlerini tam yerinde ve zamanında tespit edebilmek göz doktorları için zorlayıcı olabilmektedir. Doktorların teşhislerini kolaylaştırabilmek adına gözdeki rahatsızlıkları renk değiştirerek sinyalize eden yeni bir kontakt lens tasarlandı.

Çin Bilim Akademisindeki Shenzhen Gelişmiş Teknolojiler Enstitüsünde (SIAT) yer alan bir ekip tarafından geliştirilen bu prototip lens, biyolojik uyumlu bir hidrojelden yapılmıştır. Biyolojik uyumlu olan jel, poli(2-hidroksietil metakrilat) veya kısaca pHEMA olarak bilinen bir polimerden oluşturulmuştur. Ek olarak kimyasal pigmentler kullanılmaz. Oluşturulan lens normalde kırmızıya yakın bir renkte görünmektedir. Ancak anormal derecede kuru olan bir göze yerleştirilen lens renk değiştirmeye başlar. Yaklaşık 25 dakika içinde polimerin nano yapısı, düşük nem seviyelerine tepki olarak değişir. Sonuç olarak, gelen ışığı mavi olarak yansıtmaya başlar.

Göz İçi Basıncı Ölçebilen Kontakt Lens

Sadece gözdeki düşük nem oranını tespit etmekte kullanılacağı da düşünülmemektedir. Geliştirilen kontakt lensin, gözün göz içi basıncının tehlikeli derecede yüksek olduğu glokom gibi durumları da tespit edebileceği bildiriliyor. Bu durumda, hidrojel lens üzerindeki basınç bir kez daha yansıtıcı nano yapısını değiştirir. Bu değişiklik sonunda ise kırmızıya dönük olan renk bu sefer yeşil olarak yansımaya başlar.

Araştırma ekinin başında yer alan Profesör Du Xuemin geliştirilmiş olan bu yeni kontakt lensin, kseroftalmi olarak bilinin kuru göz hastalığı ve göz içi basınç hastalıklarının kolaylıkla tespit edilebilmesinde oldukça yardım olacağını belirtiyor. Bu anlamda yararlı giyilebilir bir akıllı aygıt olarak görülüyor. Du Xuemin ayrıca, çeşitli insan vücudu işaretlerinin ve hastalıklarının gerçek zamanlı tanılar için izlenebilme açısından diğer medikal giyilebilir akıllı aygıtlara da ilham verebileceği öngörmektedir.

Bu kontakt lensin ilk olarak bu alanda bu şekilde kullanılan ilk kontakt lens olmadığı da belirtilmiştir. Daha önceki örnekleri gözün içine enjekte edilen ilacın yerine ulaştığını belirtmek amacıyla geliştirilmiş ve yine aynı şekilde mavi renk yansıtan başka bir lenstir. Şeker hastalarında kanda yer alan glikoz oranın ölçülmesinde kullanılan başka bir örneği de vardır. Ancak yeni geliştirilen bu kontakt lens göz hastalıklarının tespiti veya önlem için erken uyarı anlamında ilk olacaktır. Sonraki dönemlerde göz hastalıklarının ilerlemeden önce müdahale edilebilmesi için oldukça faydalı olacağa benzemektedir.

Kaynak

https://newatlas.com/medical/color-changing-contact-lens-eye-problems/