Prepreg Nedir?

Vari-Preg-400g

Önceden reçine emdirilmiş karbon, cam yada aramid elyaflara pre-impregnated, yani prepreg denir. Prepreg elyaflar genellikle otoklav yöntemi ile üretilse de fırınlama veya vakum torbalama yöntemiyle de üretimi mümkündür.

Bu tip kumaşlarla yapılan üretim diğer üretim yöntemlerine göre hem daha pratiktir hem de ürünlerin standart bir kalitede çıkmasını sağlamaktadır.

Üretim sırasında pratik olması, ek olarak herhangi bir reçine ve sertleştirici kullanımına gereksinimi ortadan kaldırır ve reçine emdirilmemiş elyafa göre kalıp yüzeyine, birbiri üstüne yapışması ve fiberlerin ayrılmamasından dolayı serim işlemi de daha kolay gerçekleşmektedir.  Ayrıca kürleşme süresi de el-yatırması, vakum infüzyon ve vakum torbalama yöntemlerine göre daha kısadır.

Reçine verme işlemi önceden gerçekleşmiş olduğu için kuru kalma yada fazla reçine emme gibi durumlar söz konusu değildir. Bu durum da üründe herhangi bir mukavemet kaybı olmaksızın standart ürünler elde edilmesini sağlar. Kullanılan prepreg çeşidine bağlı olarak reçine/elyaf oranı %35-%50 arasında değişim göstermektedir.

Prepreg’le üretimin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Öncelikle kendisi de üretim yöntemleri de diğerlerine göre oldukça pahalıdır.  Otoklav yönteminde sıcaklık, kürleşme grafiğine uygun olarak 120-180oC civarında ayarlanıp aynı zamanda da 3-7 MPa basınç altında gerçekleştirilir. Fırınla üretimde ise yine kürleşme sıcaklığı, uygun sıcaklıklara ayarlanmalıdır. Bu tip otoklav ve fırınlar oldukça pahalı endüstriyel ürünlerdir.

Prepreglerin saklama koşulları da üretici için büyük bir zorluktur. Oda şartlarında 4-6 haftaya kadar saklanabilen çeşitleri olsa da genel olarak -20oC civarında dondurucuda saklanma koşulları vardır. Ayrıca dondurucudan çıkarıldıktan sonra kullanılmaları gerekmektedir.

Kaynak
İTÜ Güneş Arabası Ekibi, http://www.fibreglast.com/product/about-prepregs/Learning_Center [Erişim tarihi: 27.03.2017]