Fly BVLOS Technology’den Yerli Çip Üretimi Hamlesi
Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA) alanındaki öncü firmalarından Fly BVLOS Technology, başkent Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde kurduğu son teknolojilere sahip tesisinde 30 katmanlı yerli çip üretimine geçiş yapacağını duyurdu. Bu projenin hayata geçirilmesi için Tayvan‘dan ileri düzey teknoloji transferi sağlanacak ve yüksek teknolojiye sahip bir üretim hattı kurulacak.
Firmanın kısa vadeli hedefleri arasında 3nm çip üretimine geçiş bulunuyor. Projenin ilk seri üretim aşamasının ise önümüzdeki aylarda başlaması planlanıyor. Bu girişim, milyonlarca dolarlık yabancı yatırımla desteklenirken, Türk mühendisler ile Tayvanlı uzmanlar iş birliği içinde projeyi geliştirecek.
Fly BVLOS Technology, çok katmanlı çipler, ağ cihazları, sunucular, dizüstü bilgisayarlar, çok katmanlı PCB’ler ve anakartlar gibi çeşitli ürünlerin üretimini gerçekleştirecek. Şirketin yerli çipleri, insansız hava araçlarının görev bilgisayarlarının temel bileşeni olarak hizmet verecek. Bu bilgisayarların, hız ve karmaşıklık açısından mevcut küresel standartların çok üzerinde bir performans sergilemesi bekleniyor.
Öncelikle Jackal SİHA’sı ile tanınan Fly BVLOS Technology, son olarak Tayvan’da meydana gelen şiddetli deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarına katılarak dikkatleri üzerine çekmişti.
Çiplerin Savunma Sanayisindeki Önemi
Yerli çiplerle donatılmış görev bilgisayarları, özellikle insansız hava araçları ve diğer kritik sistemler için büyük bir öneme sahip. Bu bağlamda, Türkiye’nin savunma sanayiindeki güçlenmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Fly BVLOS Technology, projesini üç aşamada hayata geçirmeyi planlıyor:
- 2025: İlk aşama, SMT ve montaj hattı kurulumu ile ağ donanımları ve yapay zeka sunucuları için yıllık 144.000 birim kapasite ile üretime başlanacak. Ayrıca, PCB üretimi için Ostim Teknik Üniversitesi iş birliğiyle bir PCB laboratuvarı kurulacak.
- 2026: İkinci aşamada yerli PCB üretim tesisi inşa edilecek ve yerli anakart üretimi başlayacak. Montaj hattı kapasitesi, artan talebe yanıt vermek amacıyla iki katına çıkarılacak.
- 2027: Üçüncü ve son aşamada, 3 nanometre (nm) üretim sürecinde aylık 5.000 çip üretebilecek bir laboratuvar faaliyete geçecek.
Gelişmiş üretim süreci hakkında firmadan daha fazla bilgi almak istedik ancak içeriğin yayına girdiği sırada herhangi bir açıklama alamadık. Bu gelişme, Türkiye açısından ileri düzey yarı iletken üretiminde büyük bir sıçrama anlamına geliyor. Ülkemizde hali hazırda 90nm ve 65nm gibi olgun üretim süreçlerinde çip üretimi yapılmakta. 3nm süreci, günümüzdeki en gelişmiş üretim süreci olarak öne çıkıyor.
Fly BVLOS Technology’nin yaptığı açıklamada, “İnsansız Hava Aracı üretim ve geliştirme faaliyetlerimizle beraber yerli çip üretim yeteneklerimizi yeni yerleşkemizde hayata geçiriyoruz. Savunma Sanayii için önemli adımlar atıyoruz. Dünyanın en hızlı ve gelişmiş görev bilgisayarı ile donatılmış yerleşkemizde ses getirecek yeni projelerimiz için bizi takip etmeye devam edin.”