Peritektik Dönüşüm ve Peritektik Faz Diyagramı

peritektik nokta fe-c

Peritektik Dönüşüm, bir peritektik sıcaklıkta mevcut olan sıvı ve katı fazın başka bir katı faza dönüşmesi olarak tanımlanabilir.

Peritektik dönüşüm reaksiyonu aşağıda formül olarak gösterilmiştir;
 peritektik diyagram

 

Sol tarafta kırmızı çember ile işaretlenmiş olan nokta peritektik nokta olarak isimlendirilmektedir. Peritektik dönüşüm sıcaklığının üzerinde bulunan L+α  fazı sıcaklığın peritektik dönüşüm sıcaklığının altına düşmesi ile birlikte β fazına dönüşmektedir.

 

 

 

 

peritektik alaşım bölgesel açıklamaSoldaki şekilde görüldüğü üzere;

  • Açık mavi ile işaretli bölgede yani I numaralı bölgenin sol tarafında katılaşma sonucu α fazı oluşmaktadır.
  • Kırmızı ile gösterilen bölgede ise katılaşma sonucu ilk olarak α kristalleri oluşmakta oda sıcaklığında ise α kristalleri β kristallerine dönüşmektedir.
  • Yeşil ile gösterilen bölgede sıcaklığın azalmasıyla ilk olarak α  kristalleri oluşur oda sıcaklığına düşülmesiyle α kristalleri β kristallerine dönüşmektedir. Bu bölgedeki bazı alaşımlar oda sıcaklığında tamamen β  fazına da dönüşebilmektedir.
  • Kahverengi ile gösterilen bölgede ise III numaralı bileşiğin sağ tarafındaki bütün alaşımlar β fazı olarak katılaşmaktadır.

 

peritektik alaşım sistemi2     Yukarıda görülen diyagramda Alaşım 2’nin katılaşması sırasında oluşan iç yapılar şekilde gösterilmiştir.

  1. T1 sıcaklığında alaşım tamamen sıvı fazda bulunmaktadır.
  2. T2 sıcaklığına inilmesiyle birlikte sıvı faz içerisinden α  kristalleri çekirdeklenmeye başlar.
  3. T4 sıcaklığına inilene kadar herhangi bir faz dönüşümü gerçekleşmez.
  4. T4 sıcaklığına inildiğinde –ki burası peritektik dönüşüm sıcaklığıdır–  sıvı faz ve α  fazının reaksiyonu sonucunda β  fazı oluşmaktadır.

Kaynak
William D. Callister,Malzeme Bilimi ve Mühendisliği