Karbonun Yeni Fazı “Q-Karbon”

Diamond nanodots made from Q carbon could be used in displays, switches and power electronics_popup

Araştırmacılar oda sıcaklığında yeni karbon fazından elmas üretmeyi başardılar.

Diamond nanodots made from Q carbon could be used in displays, switches and power electronics_popup

North Carolina State Üniversindeki bilim insanları katı karbonun yeni bir fazı olan Q-karbonu keşfettiler. Bu fazın karbonun bilinen iki fazından yani elmas ve grafitten farklı olduğunu dile getirdiler. Ayrıca yeni bir teknik geliştirip Q-karbon kullanarak oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta elmas bağlantılı yapılar elde ettiler.

Q-karbon, karbonun üçüncü katı fazı, aynı zamanda diğer katı fazlar olan elmas ve grafitin aksine ferromanyetik. Elmastan daha sert olduğu ve çok düşük enerji seviyelerinde bile parladığı da belirtiliyor. NC State’deki araştırmacı mühendislerin söylediğine göre Q-karbonun gücü ve düşük çalışma işlevi –elektronlarını salma isteği- yeni elektronik ekran teknolojilerini geliştirmek için büyük umut vadediyor.

Q-karbon bunların dışında tek kristalli elmas üretiminde de kullanılabiliyor. Bunun için araştırmacılar öncelikle safir, cam veya polimer gibi alt bir katmanla başlıyorlar. Daha sonra bu alt katman grafit veya elmas olmayan ve düzenli, tanımlanmış bir kristalin yapıya sahip olmayan doğal ve biçimsiz bir karbon ile kaplanıyor. Bu karbon yaklaşık 200 ns (saniyenin milyarda biri) süren tek bir lazer pals ile çarpıştırılıyor. Bu pals süresince karbonun sıcaklığı 3727°C’lere kadar yükseliyor ve daha sonra hızlıca soğutuluyor. Tüm bu operasyon atmosferik basın altında yapılıyor.

Kaynak: http://www.materialsforengineering.co.uk/engineering-materials-news/researchers-make-diamond-at-room-temperature-from-new-phase-of-carbon/110792/