Biyodizel nedir? Biyodizelin faydaları nelerdir? Neden kullanılmalıdır?

Biyodizel Nedir?

Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevirilmesi neticesinde elde edilen bir yakıt türüdür. Biyodizel üretiminde hammadde olarak yağlık tohumlardan elde edilen yağlar ile bitkisel atık yağlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu yağlar katı ya da sıvı halde olabilir. Katalizör eşliğinde gerekli olan alkol ile karıştırılarak gerekli kimyasal reaksiyonlarla nihai ürün ortayaya çıkmasıyla oluşur.

Biyodizel Döngüsü

Biyodizelin Faydaları

Petrol endüstrisine bakıldığı zaman biyodizel üretimindeki amaç dizelin yerini almak değildir. Petrol ve biyodizelin kombine bir şekilde kullanılarak en fazla fayda sağlayan dengeli bir enerji politikası oluşturmaya yardımcı olmak için yola çıkılmıştır. Yani biyodizel, petrolün kullanışlılığını ve dizel motorların uzun ömürlülüğünü ve temizliğini arttırmak için tasarlanmış çeşitli alternatif yakıtlardan biridir.

Toplum tabanlı bir biyodizel üretim modeli ile daha güçlü, daha kendi kendine yeten bir topluluk oluşumuna katkıda bulunulmaya çalışılmaktadır. Böyle bir üretim ile biyodizelin dağıtımı için oluşturulan programlarda hem ham maddeyi yetiştiren çiftçilere hem de yakıtı nihai tüketiciye ileten ve dağıtan yerel işletmelere ekonomik anlamda da büyük katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Kullanımı kolay

Biyodizelin en büyük avantajlarından biri, mevcut motorlarda, araçlarda ve altyapıda neredeyse hiç değişiklik yapılmadan kullanılabilmesidir. Biyodizel, benzin ve dizel yakıtı gibi pompalanabilir, depolanabilir ve yakılabilir bir yapıdadır. Saf olarak veya herhangi bir oranda petrol dizel yakıtı ile harmanlanabilir. Biyodizel için kullanılan güç ve yakıt ekonomisi, petrol dizel yakıtı ile neredeyse aynıdır.

Güç, Performans ve Ekonomi

Birçok alternatif yakıt, petrol değerlerine benzer bir performans göstermediği için kabul görmekte güçlük çekmektedir. Petrol dizel yakıtı ile harmanlanmış saf biyodizel, benzin dizel yakıtına kıyasla çok benzer bir beygir gücü, tork ve yakıt tasarrufu sağlar. Saf haliyle, tipik biyodizel, tipik petrol dizelinden %5 – %10 daha düşük bir enerji içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, petrol dizel yakıt enerjisi içeriğinin bir tedarikçiden diğerine %15 kadar değişebileceği belirtilmelidir. Biyodizelin düşük enerji içeriği, %100 formda biyodizel kullanıldığında biraz daha düşük performansa dönüşür. Ancak kullanıcılar genellikle kilometre performansında veya performansta az bir değişiklik olduğunu rapor etmektedirler. B20 seviyelerinde petrol mazotu ile harmanlandığında, yakıt enerji içeriğinde %2’den az bir değişim söz konusudur. Kullanıcılar tipik olarak kilometre veya ekonomide gözle görülür bir değişiklik bildirmemektedir. Sonuçta bu, biyodizel üretiminin birçok faydasını ortaya çıkarmaktadır. Başarılı bir pazar ve hammadde esnekliği sayesinde, tesis operatörleri ve çiftçiler için, yani ülke ekonomisinde genel olarak olumlu yönde bir etki yaratmış olacaktır.