Anti Schlupf Regelung (Anti Patinaj Sistemi) Nedir?

ASR yani Anti Patinaj sistemi; Aracın her türlü yol şartlarında (çamurlu, ıslak, buzlu) kolayca kalkış yapmasını sağlar ki bu da kaygan zeminlerde güvenli sürüş sunar. Bütün bunlarla birlikte sürüş güvenliğini artırması, Virajlarda aracın savrulmasını engellemesi, Lastiklerin ve Aks, debriyaj balatası, şanzıman gibi aktarma organlarının ömrünü uzatması ASR’nin özellikleri arasındadır.

Detaylı olarak özelliklerine değinecek olursak;

Araç gazına normalden fazla yüklenme gibi durumlarda patinaj yaptığı zaman normal hızlanabileceği süreden daha yavaş bir hız ile kalkış yapmaktadır. Örneğin yoğun trafik olan bir yerde hızlı bir şekilde gaza basıp geçmek istiyorsak böyle bir durumda gaza aniden yüklenirseniz aracın tekerlekleri bulunduğu yerde sürekli dönecektir yani patinaj yapacaktır. Böyle durumlarda ASR sisteminde bulunan hız algılayıcı özelliği sayesinde patinaj algılanır, Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi (ABS) hidroliği devreye sokulur ve dolayısıyla patinaj yapan tekerleklere fren uygulanmış olur.

Anti Patinaj Sisteminin teknik özelliklerini inceleyecek olursak;

Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor; Bu sistemde bütün tekerlerin dönme hızını algılayan bir yapı sistemi vardır. Gerçekleşebilecek bir patinaj durumunda Anti Patinaj Sistemi tekerlerin dönme hızından hangi tekerin patinaj yaptığını otomatik olarak algılar ve hemen ardından o tekere frenleme sistemini uygular. Aynı zamanda motora giden yakıtın seviyesini de azaltır ve eş zamanlı olarak ateşleme miktarını da azaltır. Böylece araca motor üzerinden otomatik yapılan bir fren sistemi yani Anti Patinaj Sistemi uygulanmış olur. Aracımızın hızı bu şekilde kısa bir sürede düşer ve tekerlekler bu önlemler neticesinde patinaj yapmaktan kurtularak harekete geçer. Aracımız harekete geçmeye başlayınca da  Anti Patinaj Sistemi otomatik olarak motora ve tekerlere müdahale etmeyi durdurur.