Li-Fi Wi-Fi’nin yerini almaya mı geliyor?

what-is-li-fi

lifi-1-702x330

Mobil İletişim Profesörü Harald Haas‘ın yıllardır üzerinde teorik olarak çalıştığı veri ietimi için LED ampuller kullanma teknolojisi artık gerçeğe dönüşüyor. Harald Haas çalışmalarını başarıyla sonuçlandırabilirse sadece bir kaç yıl içinde interneti ampullerden sağlıyor olacağız.

Edinburg Üniversitesinde yıllardır bu fikir üzerinde çalışan Haas, Li-Fi olarak adlandırılan bir çalışma modeli oluşturdu. En son TED’de yaptığı konuşmasında bu Li-Fi prototiplerinden birini tanıtan Haas; konuşması esnasında bir videoyu veri deposundan bir dizüstü bilgisayara bu LED ler sayesinde aktarmayı başardı.

indirAslında Li-Fi nin çalışma prensibi Wi-Fİ ile temel olarak aynı fakat tek fark iletim için radyo dalgalarına ihtiyaç duyulmaması çünkü bu işi zaten çevrede bulunan LED ler sayesinde sağlıyor.

Geleneksel Wi-Fi telefon ve dizüstü bilgisayarlarımıza veri aktarmak için radyo dalgalarını kullanır. Şu anda dünya internet aktarımının yarısı Wi-Fi ie sağlanmakta.Bu oran uzaktan kumanda edilebilir arabalar gibi yeni teknojiler geliştikçe daha da artmakta. Haas ve uzmanlar bu talep artışı yüzünden oluşacak spektrum krizinin Wi-Fi ağlarını daha da yavaşlatacağını öngörmekte.Radyo spektrumların bu yükün altından kalkamayacağını 10 – 15 yıl önce tahmin ettiğini söyleyen Haas; “kablosuz veri aktarımının daha iyi yolları nelerdir” diye düşünmeye başladığını söylüyor.

Görünür ışık spektrumu aracılığıyla veri iletimi fikri yeni değil, Alexsander Graham Bell güneş ışığı demeti vasıtasıyla ses iletimi üzerine çalışmıştır.

Son deneylerde elde edilen verilere göre Li-Fi, Wi-Fi den 1000 kat daha fazla veri yoğunluğu sağlıyor.Saniyede 224 gigabit hıza ulaşabilen Li-Fi ile bir saniyede 20 film indirebilecek. Hızın dışında Li-Fi nin bir diğer avantajı daha güvenli olması ; çünkü perdeleri kapatarak bile sinyallerin oda içerisinde kalmasını sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca sistem  LED ışık, elektirikli su ısıtıcısı, güneş paneli, hatta fırın ile bile veri aktarımı yapabildiğinden gerek iş gerek endüstriyel alanda çok rahat kullanılabilecek. Tüm bu artılarının dışında sistemin dezavantajı sis ve diğer benzer koşullarda ışık gücünün azalması ve buna bağlı  olarak da bağlantının zayıflaması.

Şuanda Haas’a ait pureLİFİ şirketi, müşterileri için Li-Fİ yönlendiricileri üretimine başlamış durumda ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yaygın bir pazar oluşturma amacında. Li-Fi pazarının 2018 yılında 6 milyar dolar piyasaya ulaşması bekleniyor.

Haas ve ekibi haricinde bir grup Çinli araştırmacı  ve Alman araştırma kuruluşu Fraunhofer Enstitüsü de Li-Fi teknolojisi üzerinde çalışmakta. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde yaptığı bir duyuruda bu teknolojiyi uzay yolculuğu araştırmalarında kullanacağını belirtti.

KAYNAK;
http://www.smithsonianmag.com/innovation/li-fi-replace-wi-fi-180957320/