Yeni Bir Yapay Zekâ Modeli: S1
Stanford Üniversitesi ve Washington Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları, yapay zekâ sektöründe tüm dengeleri alt üst etme potansiyeline sahip olan çığır açan bir model geliştirdiler. Bu model “S1” olarak adlandırıldı ve OpenAI’ın akıl yürütebilen yapay zekâ modeli o1’e rakip olarak tasarlandı. Ancak burada dikkat çeken en önemli özellik, S1’in eğitimi için sadece 20 dolar civarında bir maliyetin oluşmuş olmasıdır. Üstelik S1’in performansının, beklentilerin çok üzerinde olduğu gözlemlenmiştir.
S1 modeli, girdiği matematik ve kodlama testlerinde, hem OpenAI o1 hem de DeepSeek R1 modellerine yakın bir başarı göstererek dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, akıllara şu soruyu getiriyor: Eğer bu kadar başarılı yapay zekâ modelleri bu kadar düşük maliyetlerle geliştirilebiliyorsa, OpenAI gibi sektördeki devler neden yapay zekâ geliştirmek için çuval çuval para harcıyorlar?
Farklı Bir Eğitim Süreci
S1, alıştığımız yapay zekâ modellerinden daha farklı bir eğitim sürecinden geçmiştir. Bilim insanları, S1 modelinin temelini Alibaba tarafından desteklenen yapay zekâ girişimi Qwen‘den aldılar. Bu girişim, geliştirdiği ve ücretsiz olarak sunduğu bir modele erişim imkânı sağladı. İkinci aşamada ise, Google’ın akıl yürütebilen ve kısıtlamalara rağmen ücretsiz olarak kullanılabilen modeli Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental’dan yardım aldılar. Uzmanlar, burada dikkatlice seçilmiş 1.000 adet soruyu hazırlayarak, Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental’ın düşünme sürecini kendi modellerine entegre ettiler.
Araştırmalara göre, S1 modelinin eğitimi için yalnızca 16 adet NVIDIA H100 GPU kullanıldı. Üstelik bu eğitim süreci yaklaşık olarak 30 dakika sürdü. Stanford Üniversitesi’nden Niklas Muennighoff, tüm bu süreç için 20 dolarlık harcamanın yeterli olabileceğini ifade etti.
Tartışmalı Bir Durum
Ancak burada tartışmamız gereken önemli bir husus var. OpenAI, DeepSeek’i kendilerine ait verileri izinsiz kullanmakla suçlamıştı. Google ise kendi yapay zekâ modellerinin rakip modeller üretmek için kullanılmasını yasaklıyor. Bilim insanlarının S1 modelinin bu tür tartışmalara konu olup olmayacağı şimdilik belirsiz.
Sonuç olarak, gelinen noktada, isteyen herkesin oldukça düşük fiyatlarla kendi akıl yürütebilen yapay zekâ modelini geliştirebileceği anlamına geliyor.