Kategoriler: Teknik Kütüphane

Yaşlandırma Sertleştirmesi

Paylaş

Bazı metal ve alaşımların sertlik ve dayanımı, uygun ısıl işlemler sonrasında son derece küçük ikinci faz parçaçıklarının matris faz içinde uniform şekilde dağıtılması yoluyla arttırılabilir. Yapıda dağılmış haldeki küçük yeni faz parçaçıkları ‘çökelti’ olarak isimlendirildiği için,bu işleme de “çökelme sertleşmesi” adı verilmiştir. Alaşımın dayanımı zamanla geliştiği ve bu süre zarfında alaşım bir anlamda yaşlanmış olduğu için, bu işlem aynı zamanda “yaşlandırma sertleştirmesi” olarak da bilinir. Nasıl insanoğlu yaşlandıkça tecrübe kazanıp olgunlaşırsa malzemede güçlenir ve mukavemetini arttırır. Çökelme sertleşmesi uygulanarak dayanımı arttırılan alaşımlara örnek olarak alüminyum-bakır, bakır-berilyum, bakır-kalay ve magnezyum-alüminyum ile bazı demir esaslı alaşımlar gösterilebilir. Çökelme sertleşmesi ısıl işleminin 3 aşaması vardır:

  • Çözeltiye Alma
  • Su Verme
  • Yaşlandırma

Çökelme sertleşmesinin uygulanabilmesi için,alaşım sistemi iki önemli ön şartı sağlamalıdır. Bunlar;

1. Bir elementin diğer element içinde kayda değer miktarda, yani yüzde birkaç oranında çözünebilmesi,

2. Ana element içindeki çözünen elementin çözünme sınırının,sıcaklığın düşmesi ile birlikte hızla azalmasıdır.

Yaşlandırma ısıl işlemi ile alaşımın sertlik ve mukavemet değerleri artarken; süneklik değerlerinde azalma görülür. Eğer alaşım aşırı yaşlandırılırsa; GP bölgelerinin birleşmesi ve kafes uyumsuzluğunun ortadan kalkması nedeniyle mukavemet ve süneklikte ters etki yaşanır. Aşırı yaşlanma; insanların çok yaşlanıp bunamasına benzetilebilir.

Samet Külcü

Karadeniz Teknik Üniversitesi/Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Yorumları Görüntüle

  • Yaşlandırma ısıl işleminin etkisi uzun yıllar sonra kaybolur mu? Yaşlandırma ile ilgili bir garanti süresi veriliyor mu

  • Yaşlanma işlemi Demir-Sementit denge diyagramında görülürmü ? hangi bölgesinde görülüyorsa ?

  • Benim sormak istediğim yaşlandırma ısıl işlemi için neden hep Al-Si diyagramları örnek verilmiş sanki sadece alüminyumlara uygulanabilirmiş gibi bir algı var ortada dökme demirlere , çeliklere yaşlandırma işlemi uygulanabilir mi bu konuda bilgisi olan yazabilirmi.

  • Alüminyum genellikle Geliştirilmeye en elverişli malzeme oldugu için ısıl işlemler genelde alüminyum alaşımları nikel alaşımları ve paslanmaz çelikler üzerinde yapılıyor.

Yayınlayan
Etiketler: çökeltiye alma ısıl işlem mukavemet Su verme Yaşlandırma

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı