Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Paylaş

Güney Kore’nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe inip ilerleyebilen yenilikçi bir robot geliştirdi. HERO-BLUE adı verilen bu robot, geleneksel su altı araçlarından daha fazla esneklik ve performans sunuyor.

Batık gemi ve yapıların araştırılması gibi görevlerde kullanılan su altı ROV’ları genellikle elektrikli iticilerle hareket eder. Ancak, bu sistemler sık sık deniz yosunu ve diğer engellerle karşılaşabilir ve sert akıntılarla başa çıkmak zor olabilir. HERO-BLUE, bu zorlukları aşmak için tasarlandı.

Adını “Hazardous and Extreme environment RObot for Biomimetic multiLocomotion-based Underwater Expedition” ifadesinin kısaltmasından alan bu deneysel cihaz, Güney Koreli araştırmacılar tarafından zorlu koşullarda çalışabilmesi için özel olarak tasarlandı. Yüzgeçlerle donatılmış olan bu robot, keşif ve araştırma alanında yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor.

Dört adet çok modlu yüzgeçe sahip

HERO-BLUE adı verilen bu robotun gövdesinde, ikisi önde ve ikisi arkada olmak üzere dört adet çok modlu yüzgeç bulunuyor. Ayrıca, gövdenin ortasında her iki tarafta birer yan yüzgeç yer alıyor.

Çok modlu yüzgeçler, elastomer “tendonlar” ile birbirine bağlanan çeşitli polimer panellerden oluşuyor. Bu yüzgeçler, bir yönde kuvvet uygulandığında sertleşirken, diğer yönde kuvvet uygulandığında esneklik gösteriyorlar. Yan yüzgeçler ise, iki sert çubuğun arasına gerilen elastomer zardan oluşuyor.

HERO-BLUE suyun üstünde yüzüyorken, çok modlu yüzgeçler bir balığın göğüs yüzgeçlerine benzer şekilde yukarı ve aşağı hareket ediyor. Yan yüzgeçler ise daha ince manevralar için gerektiğinde devreye girerek dalgalı bir şekilde hareket ediyorlar.

Güçlü akıntılarda yüzme mümkün olmadığından, robot deniz tabanına indirilerek çok modlu yüzgeçler yardımıyla yürüyebiliyor. Yüzgeçler, robotun gövdesini ileri doğru çekerken sertleşiyor ve bir sonraki adımı atmaya hazır hale gelmek için tekrar esnek hale geliyor. Bu sayede suyun dibinde etkili bir şekilde yürüyebiliyor.

Ortada yer alan eklem sayesinde suda kıvrılarak hareket edebiliyor

Robotun orta kısmına yerleştirilen eklem sayesinde, çok sığ sularda bile sağa sola esneyerek güçlü akıntılarda ileri doğru hareket edebiliyor.

HERO-BLUE’nun boyutları 80 cm uzunluk, 60 cm genişlik, 30 cm yükseklik ve 11,3 kg ağırlıkta. Şu an için uzaktan kontrol ediliyor olmasına rağmen, ön tarafında stereoskopik görüş için iki kamera modülü bulunuyor ve ileride otonom olarak çalıştırılması planlanıyor.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

4 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı