Haberler

Türkiye, dünyanın plastik yuvasına dönüşüyor

Paylaş

Çevre Örgütü Greenpeace, en çok plastik atık ihraç ve ithal eden ülkelerle ilgili bir rapor yayımladı. Çin’in 2018’de yurt dışından plastik atık alımını durdurma kararı vermesinin ardından, bu atıklar Türkiye ve Endonezya’da birikmeye başladı.

Çin’in uygulamaya koyulduğu yasak henüz başlamadan bu atıkların akışı Tayland, Malezya ve Vietnam’a yönelmişti. Fakat bu ülkeler de plastik atık ithalatına kısıtlamalar getirdi ve bundan dolayı bu atıklar Hindistan, Endonezya ve Türkiye’ye kaydı.

En fazla plastik atık ihraç eden ülkelerin başında ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya yer alıyor.

Greenpeace Doğu Asya, ‘2016-2018 dünya plastik atık ticareti verileri ve Çin’in yurtdışından atık ithalini yasaklamasının etkileri’ raporunu geçtiğimiz günlerde yayımladı. Rapor, 2016 ve 2018 yılları arasında en fazla gerçekleşen plastik atık ithal ve ihraç eden 21 ülkenin verilerini içeriyor.

Raporda belirtilen verilere göre plastik atık ihracatı, 2016’da 12,5 milyon ton iken 2018 yılında 5,8 milyon tona düştü. Bu da %50 oranında bir azalma olduğunu anlamına geliyor. Fakat plastik üretiminin artacağı öngörüldüğünden dolayı plastik atık ihracatında gerçekleşen bu düşüş, atıkların ülkelerde depolanmaya ya da yanlış metotlarla bertaraf edilmeye başlanacağı anlamına geliyor.

Raporun Türkiye bölümünde belirtilen verilere göre 2016’nın başında ülkemizde gerçekleşen plastik atık ithalatı 4 bin tondan, 2018 yılının başında aylık 33 bin tona yükseldi. 2018 yılı ortalarında ise aylık 20 bin tona geriledi ve bu noktada sabit kaldı.

Türkiye’ye en çok plastik atık ihracı gerçekleştiren ülkelerin başında İngiltere, Almanya, Belçika, ABD, Fransa ve İtalya geliyor.

Türkiye, kendi plastik atığını henüz yeterli ölcüde geri dönüştürememektedir. Plastik hammadde ihtiyacımızı karşılamak için yurt dışından plastik atık getirtiyoruz. Uzmanlara göre ithal edilmesi yerine kendi atığımızı geri dönüştürebiliriz.

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı