Kategoriler: Bilimsel Deneyler Denizcilik Teknik Kütüphane

Titanic Batışı (Darbe Deneyi)

Paylaş

Titanic’ in batması, herkesinde bildiği gibi buzdağına çarparak gerçekleşmiştir. 269 m uzunluk, 28.2 m genişlik, 52 bin ton ağırlığındaki bu devasa gemi nasıl olur da 3 ayrı yerden noktadan ayrılarak batmıştır. Bir çok teori olmasına rağmen mühendislerinde cevabı bu mekanik testte olabileceğini savunmuşlardır.

Darbe deneyi, malzemelerin ani veya darbeli yüklemelere karşı darbe enerjisini ölçmek için yapılır. İki yöntemi vardır. Sık kullanılan Izod yöntemidir. Bu yöntem 1903 yılında İngiliz mühendis Edwin G. İzod tarafından bulunmuştur.

Terimlerden bahsedecek olursak;

  1. Darbe Enerjisi: Yük aniden uygulandığında numunenin kırılmadan absorbe etme yeteneğidir.
  2. Kırılma Tokluğu: Malzemede hatanın varlığında kırılmaya karşı gösterdiği dirençtir.

Nihaî işlemler sonucunda temel ve son işlem Enumune=WR(cosß-cosa) işlemini yaparak cihaz malzemenin darbe enerjisini ölçer. Ve bizim o malzeme hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.

Konuyla alakalı olarak darbe deneyinin bize verdiği en önemli bilgi, malzemelerin ortamın sıcaklığıyla darbe enerjilerinin bağlantılı olduğudur. Yani malzeme oda sıcaklığında normal bir darbe direnci gösterirken, düşük sıcaklıklarda kırılgan yapıya dönüşebilir. Kırılgan yapıya dönüşürken ki sıcaklığına geçiş sıcaklığı adı verilir.

Malzemelerin darbe enerjileri değişik sıcaklıklarda darbe deneyleriyle test edilir. Grafiğe veriler koyulduğunda keskin bir geçiş olan sıcaklık geçiş sıcaklığı adı verilir.

Bir malzemenin geçiş sıcaklığının düşük olması istenir. Çünkü çok soğuk ortama girdiğinde malzemenin gevrekliği artar ve darbe direnci düşer.

Üstteki madde aslında darbe deneyi ile Titanic’ in batması arasındaki ilişkiyi gösteriyor gibi. Ortam sıcaklığının yüksek olan bir yerde yapılan Titanic’ in buzdağına çarparak gemideki birçok malzemenin gevrek kırılmasına sebep olmuş olabilir.1903 te bulunan bu testin anca 2.Dünya Savaşı’nda kullanılmaya başlaması da bu geminin batmasına birinci nedenler arasında yer alabilir. (Titanic 1912 yılında yapıldı)

Kaynakça

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic
  2. Askeland D.R. and Phulé P. Pradeep, “The Science and Engineering of Materials”, (International Student Edition), Thomson, pp. 209-213, 2006.
  3. Callister W.D. ”Materials Science and Engineering : An Introduction”, John Wiley and Sons Inc., pp. 309-313, 2005.
Sercan Bayındır

Olumlu veya olumsuz eleştiriler ve feedback için email adresimden bana ulaşabilirsiniz. byndrsercan@gmail.com

Yorumları Görüntüle

Benzer Yazıları

  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı