Sonar Mental Health isimli teknoloji girişimi, “Sonny” adını verdiği yeni yapay zekâsını tanıttı. Bu inovatif yapay zeka, okullara odaklanarak, rehber öğretmen sayısının az olduğu okullarda öğrencilere destek olmayı hedefliyor. Sonny, öğrencilerin ruh sağlığına yönelik bir sohbet botu olarak ortaya çıkıyor. Öğrenciler, bu sohbet botuyla etkileşimde bulunarak sorunlarını paylaşabiliyor ve yapay zeka, bu sorunlara uygun tavsiyelerde bulunuyor. Ancak, verilen tavsiyelere uyma kararı tamamen öğrencinin kendisine aittir.
Okullarda Test Süreci
Sonar Mental Health, bu konuda yaptığı açıklamada, Ocak 2024 itibarıyla ABD’deki bazı okullarla iş birliği yaptıklarını ve 4.500’den fazla okulda öğrencilere hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Şirketin CEO’su Drew Bavir, Sonny’nin bir terapist olmadığını net bir şekilde ifade ettiklerini ve hem okul yönetimlerinin hem de velilerin bunun bilincinde olduğunu vurguladı. Peki, henüz erken aşamada olan bu yapay zeka, öğrencileri doğru bir şekilde yönlendirebilir mi?
Olası Riskler ve Çözüm Yöntemleri
Yapay zekanın potansiyel hatalar yapabileceği gerçeğinin farkında olan Sonar Mental Health, Sonny ile gerçekleştirilen görüşmeleri alanında uzmanlaşmış 6 kişilik bir ekiple denetliyor. Sohbet botu ile yapılan mesajlaşmaların gizliliği sağlanmakta; başka kimseyle paylaşılmamakta. Ancak, uzman ekip, olası sorunlar karşısında devreye girmek için hazır beklemektedir.