Seramik Yer Karosu

Evimizde, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, havaalanlarında ve birçok yerde üstüne bastığımız yer karoları nasıl üretiliyor?

Yer karoları genellikle seramik malzemelerden yapılmaktadır. Metalin daha pahalı olmasından ve polimer malzemelerin dayanımı daha düşük olduğundan seramik hammaddeler tercih edilmektedir. Türkiye’de bu sektörde çalışan bir çok firma bulunmaktadır. Dünya çapında da Türkiye seramik karo ve vitrifiye üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu seramik hammaddelerde genellikle kil, kaolen, feldspat, pegmatit olmak üzere birçok hammadde tipi, üretilecek ürüne göre değişmektedir. Üretilecek ürünün reçetesine göre hammaddeler bilyeli değirmene beslenerek su ilavesi ile öğütülür. Elde edilen karışım spreyli kurutucu ile su uzaklaştırılarak toz elde edilir. Bu toza masse adı verilmektedir. Masse daha sonra preslenerek şekil verilir. Daha sonra nemini almak için kurutucudan geçer. Sonraki aşamada yüzeye sır, engop veya desen uygulamaları yapılır. Ürün pişirilmek için fırınlara verilir. Burada yüksek sıcaklıklarda pişirilen ürün son halini almış olur. İstenilen duruma göre parlatma işlemleri de yapılır. Bu ürünler su emme kapasitesi, dayanımları ve diğer özellikleri ile gerekli ortamlarda kullanılır. Aşağıdaki videoda klasik bir karo üretim videosu bulunmaktadır.