Haberler

Selçuk Üniversitesi Öğrencileri Roket Yaptı!

Paylaş

Selçük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencileri yerli roket yaptı. 3000 feet irtifaya ulaşabilen geliştirilmiş roket Tuğra-11’in ardından hedef Tuğra-20 olarak belirlendi.

2016’da Tuğra-11’i geliştirmek için çalışmalara başlayan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencileri, 3000 feet irtifaya ulaşabilecek şekilde gelişimi sağladı. Elektronik yüklerinde hava basıncıyla irtifa ölçen alıcılar kullanılan roket, ulaşabildiği en yüksek irtifadan aşağı doğru düşerken sisteme bağlı olan motorun hareketiyle paraşütü devreye sokuyor.

2 Yılda Toplam 4 Atış Gerçekleştirildi

Roketin uçuş sırasında bazı verileri kaydettiğini söyleyen ekip lideri Altan Berdan Minaz, iniş sonrasında gerekli olan bilgilerin alındığını, uçuş halinde roketle sürekli iletişim halinde olunduğunu ve aynı zamanda verilerin bilgisayar ortamında görünebildiğini söyledi. Ateşleme için diğer roketlerden farklı ve daha güvenli bir yöntem olan kablosuz ateşleme sisteminin geliştirildiğini söyleyen Minaz,  500 metre mesafeye kadar ateşleme yapılabildiğini ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği öğrencisi Samet Cömert ise, “Bu yola çıktığımızda belirlediğimiz her seferinde daha da gelişmiş 3 çeşit roket tasarlamıştık. İlk projemizi 2016 da 1 atış yaparak denediğimiz Tuğra-10’dan sonra ikinci projemiz olan Tuğra-11’den de 2017-2018 yılları arasında 3 atış yaparak toplamda 4 atış yapmış olduk. Sıradaki projemiz ise yine bütün tasarımı tarafımıza ait olan Tuğrul-20 olarak isimlendirdiğimiz 10000 feet yüksekliğe sahip olacak, canlı görüntü ve veri aktarabilen projemizdir.” şeklinde konuştu.

Çalışmalara ait görseller

Kaynak:

http://www.selcuk.edu.tr/duyuru.aspx?h=53343

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

1 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı