Savunma Sanayii

Misket Bombası (Salkım Bombası) Nedir?

Paylaş

“Bomba içinde bomba” olarak bilinen misket bombası, salkım bombası olarak da adlandırılıyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak ederek içindeki misket boyutundaki bombalar dağılarak çevreye dağılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı oldukça geniş olduğu için verdiği zaiyat da büyük.

Tipik bir salkım bombası, CBU -87/B tipinde ve 500 kg ağırlığındadır. Bu bomba hem silaha hem insana hem de maddeye karşı etkili. Sarı şeritli bombaların düşüşlerini yavaşlatan ve etrafa yayılmasını kolaylaştıran küçük paraşütleri de bulunuyor. Her 500 kg ana bombanın içinde 202 adet misket bomba bulunuyor. Patladığında her küçük bombadan iki bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 146 metre çaptaki bir alana etki edebiliyor. Bombalar yere düştüğünde patlamasa dahi mayınlar kadar tehlikeli olabiliyor. Bu sebeple güdümlü değil “aptal bomba” kategorisinde yer alıyor. Bu bombaların yüzde 10’u hiç paylamayabiliyor ve aylarca, hatta yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerlerine basılmayı bekliyor. Siviller, özellikle çocuklar sarı şeridinden dolayı cezbettiği için büyük tehlike arz ediyor.

2010 tarihine kadar bu bombaların savaşlarda kullanımı kimyasal özelliği olmadığı gerekçesiyle yasak değildi. Fakat 1 Ağustos 2010 tarihinde 109 ülkenin imzaladığı “Misket Bombası Sözleşmesi” ile savaşta kullanılması yasaklanmıştır.

Dünyada 19 Nisan tarihi, Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü olarak etkinlikler içermektedir.

Misket bombalarıyla ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynaklar
https://malumat.wordpress.com/2006/11/07/salkim-bombasi-nedir/
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/131922-turkiye-neden-misket-bombasi-karsiti-anlasmaya-taraf-degil
https://tr.wikipedia.org/wiki/Misket_bombas%C4%B1

Fatih Kara

MalzemeBilimi.Net | Kurucu ve Yönetici

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı