Misket Bombası (Salkım Bombası) Nedir?

misketbombasi

“Bomba içinde bomba” olarak bilinen misket bombası, salkım bombası olarak da adlandırılıyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak ederek içindeki misket boyutundaki bombalar dağılarak çevreye dağılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı oldukça geniş olduğu için verdiği zaiyat da büyük.

Tipik bir salkım bombası, CBU -87/B tipinde ve 500 kg ağırlığındadır. Bu bomba hem silaha hem insana hem de maddeye karşı etkili. Sarı şeritli bombaların düşüşlerini yavaşlatan ve etrafa yayılmasını kolaylaştıran küçük paraşütleri de bulunuyor. Her 500 kg ana bombanın içinde 202 adet misket bomba bulunuyor. Patladığında her küçük bombadan iki bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 146 metre çaptaki bir alana etki edebiliyor. Bombalar yere düştüğünde patlamasa dahi mayınlar kadar tehlikeli olabiliyor. Bu sebeple güdümlü değil “aptal bomba” kategorisinde yer alıyor. Bu bombaların yüzde 10’u hiç paylamayabiliyor ve aylarca, hatta yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerlerine basılmayı bekliyor. Siviller, özellikle çocuklar sarı şeridinden dolayı cezbettiği için büyük tehlike arz ediyor.

2010 tarihine kadar bu bombaların savaşlarda kullanımı kimyasal özelliği olmadığı gerekçesiyle yasak değildi. Fakat 1 Ağustos 2010 tarihinde 109 ülkenin imzaladığı “Misket Bombası Sözleşmesi” ile savaşta kullanılması yasaklanmıştır.

Dünyada 19 Nisan tarihi, Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü olarak etkinlikler içermektedir.

Misket bombalarıyla ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynaklar
https://malumat.wordpress.com/2006/11/07/salkim-bombasi-nedir/
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/131922-turkiye-neden-misket-bombasi-karsiti-anlasmaya-taraf-degil
https://tr.wikipedia.org/wiki/Misket_bombas%C4%B1