Biyoteknoloji

MR (Manyetik Rezonans) Cihazları Nedir ve Nasıl Çalışır?

Paylaş

Manyetik rezonans (MR) canlıların iç yapısını görüntüleme ve iç hastalıklarındaki sorunları daha kolay bulmak için günümüzde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Hastaların bir kaç dakika hareketsiz kalmaktan başka rahatsızlık vermeyen bu cihazın bir diğer avantajı da X- ışınlarının kullanılmamasıdır. Genelde bu işlem MR olarak bilinir ama aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir.

Peki  MRI cihazı nasıl çalışır?

Cihaz vücudumuzdaki yumuşak dokuların görüntülerini elde etmek için hidrojen atomlarını tarar. Bu atomları bulmak için o taranacak bölgeye yüksek manyetik alan uygulanır. Manyetik alanların oluşturduğu radyo dalgalarını hidrojen atomlarını uyarır ve hidrojen atomları enerji salmaya başlar salınan enerji cihaz tarafından algılanıp görüntüye aktarılır.

MR cihazlarının kullanımı genellikle yumuşak doku görüntülenmesinde kullanılır: Beyin ve omurilik hastalıkları, kas iskelet sistemi, menisküs ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda sıkça kullanılır. Bu cihazların bu güne dek canlı organizmalara zararı kanıtlanmamıştır ve buna gebelerde dahildir ama ilk üç ayda anne karnında organ gelişimi olduğu için MR önerilmez. Ayrıca kalıcı dövme sahipleri,kalp pili bulunan hastalar, metal protez, göz içinde yabancı cisim bulunan hastalara da MR önerilmez.

Cihaz dört ana hattan meydana gelir

  1. Süper iletken mıknatıs: Niyobyum ve titanyum elementlerinin meydana getirdiği alaşım süper iletkenlik özelliği gösterir ve güçlü bir manyetik alan oluşturur.
  2. Soğutma sistemi: mıknatısların meydana çıkardığı yüksek ısıların cihazdan uzaklaştırılması gerekir ve bunu genellikle sıvı helyum ile yapılır.
  3. Manyetik gradyan sarmalları: süper iletken mıknatısların oluşturduğu manyetik alanlara paralel olarak bu sistem ile canlı organizmanın farklı düzlemlerde görüntülenmesi sağlanır.
  4. Radyo frekans verici: burada hidrojen atomlarının enerji saldığı sırada yakalanması ve görüntü olarak aktarılması sağlanır.

KAYNAK:

Manyetik Rezonans Görüntüleme Nasıl Çalışır? Çeviri: Murat Yıldırım
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_resonance_imaging

C. Alparslan Öztürk

Erciyes Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği'nde öğrenim görmekteyim. Araştırmayı ve yeni bir şeyler öğrenirken heyecanlanmayı,paylaşmayı seviyorum bu yüzden buradayım.

Yorumları Görüntüle

  • Lise de biyomedikal bölümü öğrencisiyim çok faydalı oldu teşekkür ederim :)

  • mr cihazi rezonan olayını kullanır dövmesi olanların atom titreşimleri farklı olduğundan

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

17 saat önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı