Mıknatıs nedir? Mıknatıs hangi malzemelerden yapılır?

Paylaş

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir.

Mıknatıslar hangi malzemelerden yapılır?

Mıknatıslar ferromanyetik metaller adı verilen metallerden oluşur. Bunlar nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin her biri, mükemmel mıknatıslanma özelliğine sahiptir. Bir mıknatısın nasıl işlediğini sorduğumuzda, aslında bir mıknatıs olarak adlandırdığımız nesnenin manyetik alanını ve onun çevrisini etkisini soruyoruz. Cevap aslında oldukça ilginç. Her materyalde alanlar denilen birkaç küçük manyetik alan vardır. Çoğu zaman bu alanlar birbirinden bağımsızdır. Farklı yönergelere sahiptir. Bununla birlikte, güçlü bir manyetik alan, herhangi bir ferromanyetik metalin alanını düzenleyebilir. Böylece daha büyük ve daha güçlü bir manyetik alan oluşturacak şekilde hizalanır. Çoğu mıknatıs bu şekilde düzenlenerek yapılır.

Mıknatıs temel taşı

Mıknatıslar arasındaki ilişki

Mıknatıslar arasındaki en büyük fark kalıcı mı ya da geçici mi olduğudur. Geçici mıknatıslar, metallerin orijinal pozisyonlarına geri döndükçe zaman içindeki büyük manyetik alanlarını kaybederler. Mıknatısların üretimleri, onları Curie sıcaklığına veya ötesine ısıtarak sağlanmaktadır. Curie sıcaklığı, ferromanyetik metallerin manyetik özellik kazandığı sıcaklıktır. Bir ferromanyetik malzemeyi verilen sıcaklığa kadar ısıtmak, bir süre manyetik yapacaktır. Bu noktanın ötesinde ısıtma, manyetizmayı kalıcı hale getirebilir.

mıknatıs temel taşı

Ferromanyetik malzemeler yumuşak ve sert metallere ayrılır. Yumuşak metaller manyetik alanlarını mıknatısladıktan sonra zamanla kaybederken sert metaller ise kalıcı mıknatıs olma özelliğine sahip olarak kalacaklardır. Tüm mıknatıslar insan yapımı değildir. Dolayısıyla bazı mıknatıslar doğal olarak bulunurlar. Doğal mıknatıslar alsında yukarıda tanımladığımız ferromanyetik maddelere denir. Doğada genelde taş halinde bulunurlar. Bunlar doğal, kendiliğinden oluşmuş saf mıknatıslardır. Bu taşlar Nikel, kobalt, demir bakımından oldukça zengindir. Bu doğal mıknatıslar dışında, su verilmiş, özel çelikten yapılma yapay mıknatıslar da vardır.

Kullanım Alanları

Mıknatıslanma ile elektrik arasındaki ilişkinin keşfiyle, mıknatıslar artık her elektrik motorunun ve türbininin önemli bir parçası olmuştur. Mıknatıslar, bilgisayar verilerinin depolanmasında da kullanılmaktadır. Verilerin, bilgisayarlarda daha verimli bir şekilde kaydedilmesine olanak tanıyan ve bir yarı iletken sürücü adı verilen malzeme ile istenilen işlem sağlanmaktadır.

Batuhan Demir

Tıp Fakültesi öğrencisiyim. Malzeme bilimine ilgim oldukça yüksek. Amacım, tıp ve malzeme biliminin iç içe olduğu alanları incelemek. Öğrendiklerimi de sizinle paylaşmak için burdayım.

Yayınlayan
Etiketler: elektromanyetik mıknatıs

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı