Yapay Zeka
0

Meta ve UNESCO’dan Dil Teknolojisi İş Birliği Programı

Meta ve UNESCO’dan Yeni Dil Teknolojisi Programı

Meta ve UNESCO'dan Yeni Dil Teknolojisi Programı

Meta, UNESCO ile iş birliği yaparak, yeni bir dil teknolojisi programı başlattığını duyurdu. Bu programın amacı, konuşma kayıtlarının yazıya dökülmesi, metinlerin ve çeviri verilerinin toplanarak yapay zekâ modellerinin geliştirilmesi olarak belirlendi. Meta, toplanan verilerin, farklı dillerdeki konuşma tanıma ve çeviri sistemlerinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Yeni girişim, “Dil Teknolojisi İş Birliği Programı” adıyla anılacak ve program çerçevesinde, en az 10 saatlik konuşma kaydı, yazılı metinler ve çeşitli dillerde çeviri cümleleri sağlayabilecek iş ortaklarının aranacağı belirtildi. Katılımcılar, Meta’nın yapay zekâ ekipleriyle birlikte çalışarak, bu verilerin konuşma tanıma ve çeviri modellerine entegre edilmesine katkıda bulunacaklar.

Meta, yapay zekâsını açık kaynak hale getirecek. Programın tamamlanmasının ardından, geliştirilen modellerin açık kaynak olarak paylaşılacağı ifade edildi. Programa katılanlar arasında, Kanada’nın Nunavut hükümeti de yer alıyor. Bu bölgede yaşayan bazı bireyler, Inuktut olarak bilinen İnuit dillerini konuşuyorlar.

Meta, özellikle yeterince temsil edilmeyen diller üzerinde yoğunlaştığını ve UNESCO ile iş birliği yaparak daha fazla dil için yapay zekâ destekli çözümler geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Bunun yanı sıra, Meta, açık kaynak bir makine çeviri değerlendirme aracı da tanıttı. Bu araç, dilbilimciler tarafından hazırlanarak yedi dili desteklemekte ve geliştiricilerin erişimine açılmıştır.

Kullanıcılar, yapay zekâ platformu Hugging Face üzerinden bu araca ulaşarak katkıda bulunma imkânı bulacaklar. Öte yandan, Meta, İngilizce dışındaki dillerde yanlış bilgi yayılımını önleme konusunda geçmişte bazı eksiklikler yaşadığını kabul etti ve yapay zekâ destekli moderasyon sistemlerini iyileştirmek için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar