Haberler

Masdar ve Statoil off-shore rüzgar enerjisi depolamak için işbirliği yapıyor

Paylaş

Norveç’ten Statoil ve Abu Dhabi merkezli temiz enerji şirketi Masdar, dünyanın ilk yüzen açık deniz rüzgar santralinin ürettiği enerjinin depolanması için tasarlanan ve entegre enerji depolama sistemi olan Batwind’den gelen verileri analiz etmek için ortak bir anlaşma imzaladı.

Masdar, İskoçya’nın kuzeydoğu kıyısında bulunan Peterhead’den yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alan 30MW Hywind projesinde % 25 hisseye sahip. Projenin ana yürütücüsü olan Statoil ise kalan % 75 hisseyi elinde bulunduruyor.

Anlaşma şartlarına göre, taraflar öncelikle Batwind‘i satın alacak. Deneyecek ve batarya depolama çözümünün deniz rüzgar çiftliklerinin operasyonel ve maliyet etkinliğini artırmak için nasıl kaldırabileceğini araştıracak.

Batwind İllüstrasyonu

Batwind’in performansını çeşitli koşullar altında inceleyecek olmak, rüzgar ve güneş enerjisi üretim sistemleri ile pil depolama çözümlerinin potansiyel entegrasyonunun keşfedilmesine izin verecek yüksek düzeyde bir operasyonel veriye sahip olma anlamına geliyor.

Maserji Temiz Enerji Direktörü Bader Al Lamki konu ile ilgili yaptığı açıklama da; “Güneş ve rüzgar enerjisinin aralıklı yapısı, güvenilir güç kaynağı ve şebeke kararlılığı için zorluklar oluşturuyor. Enerji depolama bu zorlukların üstesinden gelmek ve yenilenebilir enerjilerin tam potansiyelini açmak için kilit önem taşıyor” dedi.

Masdar’dan anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada bu işbirliğinin sonuçlarına vurgu yapıldı. “Batwind projesinde Statoil ile ortaklık kurarak, ekonomik, güvenilir ve bölgesel olarak optimize edilmiş batarya teknolojileri için bu kritik ihtiyaca cevap veriyor ve enerji depolama çözümlerinin güçlendiriyor olacağız.”

Depolama tesisi, Hywind İskoçya’nın kara istasyonunda yer alacak ve şebeke giriş noktasındaki açık deniz rüzgar çiftliğine bağlanacak. Kurulduktan sonra tesis, rüzgar çiftliğinden güç depolayacak ve gerektiğinde şebekeye elektrik gönderecek.

Ekim 2017’de faaliyete geçen Hywind, dünyanın ilk yüzen açık deniz rüzgar çiftliği olma özelliğini taşıyor. Kurulu bir 30 megavat (MW) gücünde çalışan Hywind İskoçya, halihazırda yaklaşık 6.600 evin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca bu proje ile yılda 63.000 ton karbondioksit salınımının da önüne geçilmiştir.

Tolga Gümüş

Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde öğrenim gören, bilimin ve teknolojinin ışığında kendisini geliştirmeye çalışan genç bir mühendis adayıyım. İlgi duyduğum farklı kategorilerdeki haber ve yazılarımı sizlerle paylaşacağım.

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı