Savunma Sanayii

Kompozit Malzemelerin Savaş Uçaklarında Kullanımı

Paylaş

Kompozitler(karma malzemeler); metal, seramik ve polimerlerden iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile oluşan malzemelerdir. Genel olarak bir kompozit malzeme ,her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir malzeme olarak düşünülebilir. Ancak bazı özelliklerde iyileşme sağlanırken, bazılarında kötüleşeceği her zaman göz önünde tutulmalıdır.

Kompozit malzeme tasarımında bilim adamları ve mühendisler  sıra dışı özelliklere sahip malzemeler üretmek için metal, seramik ve polimerleri akıllıca bir araya getirmişlerdir. Üretilen bu kompozit malzemeler yüksek teknoloji uygulamalarında özellikle havacılık,su altı,savunma sanayisi,biyomühendislik gibi pek çok alanda kullanılmıştır. Örneğin, uçak mühendisleri düşük yoğunluklu, darbeye dayanıklı, rijit ve aynı zamanda korozyona uğramayacak yapısal malzemelere ihtiyaç duyar. Bu malzeme ihtiyacı kompozit malzemelerle sağlanır. (Kompozit malzemelerin daha iyi anlaşılabilmesi için videonun izlenmesini öneririm)

Peki bu mühendislik harikası kompozit malzemelerin savaş uçaklarında kullanımı nasıldır?

Kompozit malzemeler 1903 yılında Wright kardeşlerin gerçekleştirdikleri ilk başarılı uçma deneyinden sonra havacılık sektörünün vazgeçilmez parçası haline geldi. Günümüzde uçak endüstrisinde kompozit malzeme kullanımı %50’lere ulaşmıştır. Savaş uçakları ses hızının üstünde süpersonik hareket kabiliyetine sahiptirler, ses üstü hızlar için çok özel fiber kompozit malzemeler gerektirmektedir. JSF, EFA vb. askeri uçaklarda fiber kompozit malzemeler yapıda %40, uçağın yüzey alanında ise %70 oranında yer almaktadır. Kompozit malzemelerinin uygulama örneklerine göz atarsak, General Dynamics firmasının ürettiği F-111’lerin gövdesinde bor-epoksi çifti Northrop F5’lerin gövdelerinde grafit-epoksi çifti kullanılmıştır. General Dynamics ‘e ait YF16’larda karbon-epoksi esaslı kompozitler kullanılmıştır. Dünya çapında kompozit malzeme içeren uçaklardan bazıları şunlardır; F-14, F-15, F-16, F/A-18, AV-8B,F177 Black Hawk, APACHE, B-2 Bomber.

Havacılık ve savunma sektöründe rekabete devam etmeyi planlayan ülkeler, kompozit malzeme teknolojilerinde meydana gelen gelişmeleri değişmeleri yakından izlemelidirler. Son zamanlarda savaş uçaklarında sıkça kullanılan kompozit malzeme ‘Karbon Elyaf Takviyeli Termoset Reçineli Prepreg’. Anka İHA için ilk defa kullanılacak olan yerli bir malzemedir. Geliştirilen pregreg malzemelerle Anka kanat yapısının en fazla yüke maruz kalan kiriş parçasının tasarımı yapılacaktır.

Kompozitlerin uygulamalarının bir diğer örneklerine örneklerine göz atarsak; F-16’larda, yatay ve dikey stabilize’nin yanı sıra, kontrol yüzeyleri de karbon-epoksi’dir. Boeing 757 ve 767’lerde; kontrol yüzeyleri karbon- epoksi motor kaportaları karbon/aramid-epoksidir. Airbus A320 uçaklarında, spoilerlerde, aileronlarda, kuyruk takımlarında, silindirik motor kılıflarında, karbon takviyeli kompozitler kullanılmıştır.

Kompozit malzeme teknolojileri hızla gelişen dinamik bir alandır. Araştırma geliştirme çalışmaları devam etmekle beraber geleceğin uçaklarında kullanılması öngörülen kompozit malzemeler mühendisler tarafından kullanılmaktadır.

KAYNAKÇA

  • http://www.kho.edu.tr/akademik/enstitu/savben_dergi/142/3.pdf
  • http://ijerad.kku.edu.tr/journal/pub/IJv7i4j2.pdf
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (WILLIAM D. CALLISTER)
Kübra Kaba

Selçuk Üniversitesi Makina Mühendisliği 4.Sınıf öğrencisiyim.Malzeme Bilimi ve Mühendisliği üniversitede ilgi duyarak takip ettiğim bir ders.Geleneksel ve ileri teknoloji malzemelerinin tasarlanması ve üretiminde bu mühendislik dalının önemli bir yeri olduğunu düşünmekteyim.Bu alanda yapılan gelişmeleri takip edip sizlerle paylaşmak ve yorumlamak için buradayım.

Benzer Yazıları

  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

5 gün önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı