Kategoriler: Teknik Kütüphane

Karbon Elyaf Takviyeli Polimer Kompozit Malzemelerin Radyo Frekanslı Endüktif Sensörlerle Muayene Yöntemi

Paylaş

Karbon elyaf takviyeli polimer kompozit malzemelerin kullanım alanları gün geçtikçe artmakta olup özellikle uçak gövdeleri, araba şaseleri ve rüzgar türbinleri gibi fazla yatırım gerektiren ürünlerde kullanımı; kompozit malzemelerin anizotropik doğası gereği, malzemenin yük gelecek kısımları dayanıklı ve sert bir yapı olarak ayarlanabileceği gibi bazı kısımlarının da yük toleransının beklenenden az olması gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Bu sebeplerden dolayı üretim sonucunda yapılacak olan hasarsız muayene testlerinin hassas ve güvenilir olması gerekmektedir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda, yeni tip bir hasarsız muayene yöntemi geliştirildi. Bu muayene tekniği yalıtkan alt tabaka üzerine basılmış iki düzlemsel bobin arasındaki bağlantının ölçümüne dayanmaktadır. Bu radyo frekanslı (RF) endüktif muayene yöntemi diğer hasarsız muayene yöntemlerine göre temas maddesine ihtiyaç duymaması, üretiminin maliyetsiz olması, kavisli yüzeyleri test edebilmesi ve bulunan hataların derinliklerinin saptanabilmesi gibi özelliklerinden dolayı daha avantajlıdır.

RF sensörü, vektör ağ tahlil cihazına bağlanarak endüktanslar arası iletim katsayısının ölçülmesini sağlar. Ayrıca test edilecek örnekteki hataların yerinin kesin olarak belirlenmesini sağlamak amaçlı üç boyutlu motorize bi tarayıcının kurulumu da gereklidir. Tüm bu ekipmanlar bir bilgisayar yardımıyla otomatik olarak kontrol edilebilir.

Çeşitli frekans değerlerinde yapılan testler sonucu elde edilen boşluk  görüntüleri aşağıda gösterilmiştir.

Görüldüğü üzere düşük frekanslarda yapı içersindeki boşluk net olarak belli iken frekans arttıkça yapının anizotropi durumunda olmasından dolayı görüntü gittikçe karmaşık bir hal almıştır.

 

 

İkinci görüntü kümesinde ise çatlaklar, yine boşluklu yapıda olduğu gibi düşük frekanslarda net bir şekilde görünürken frekans arttıkça görüntü ayırt etmesi zor bir hal almıştır.

Sonuç olarak görüldüğü üzere çatlak ve boşluk gibi hataların derinlikleri ve boyutları düşük frekanslarda açıkça belli olmaktadır.

 

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263822314006370

Yayınlayan
Etiketler: Karbon Fiber NDT Radyo Frekanslı Endüktif Sensör Tahribatsız Muayene

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

4 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı