Uzay

ISS de Astronotlara Gerek Kalmayabilir

Paylaş

İnsanoğlunun uzaydaki gözü kulağı olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) gün geçtikçe geliştirilmeye ve büyütülmeye devam ediliyor. 1999 yılında faaliyete başladığından bu yana istasyonun bakım, onarım ve geliştirilmesinde hep uzman astronotlar görev aldı. Bu astronotların istasyona ulaşmaları, burada yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli gıdaların gönderimi ve tekrardan dünyaya dönüşleri oldukça maliyetli bir tablo oluşturuyor.

ISS’de bakım çalışması yapması öngörülen yılan robotlarının prototipleri

Yılda birkaç kez tekrarlanan bu ulaşım ve taşımacılık faaliyetleri göz önüne alınarak, istasyona fon sağlayan kurumlar maliyetleri düşürmek için çalışmalar yapmaya başladı. Bunun neticesinde de NASA ve ESA‘nın üzerinde durduğu en büyük konu; uzay robotları oldu. Bu alanda yapılan çalışmalar da titizlikle değerlendirilerek Yılan benzeri Robotlar ön plana çıkartılmış. Bu robotlar merkezi Norveç’te bulunan ve İskandinavya’nın en büyük bağımsız Ar-Ge şirketi olan SINTEF tarafından geliştirilmiş. Ve şu anda bu sürüngen robotların Uluslararası Uzay İstasyonunda görev alıp alamayacağı ile ilgili etüt çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Gelecekte uzay çalışmalarında aktif rol oynamasını beklediğimiz bu Yılan Robotlarının, ISS’teki görevleri ile ilgili bir bilgilendirme yapmak istedim. Kim bilir gelecek yıllarda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlara gerek kalmadan her türlü çalışmayı robotlara yaptırabiliriz..

Bu Robotlar Ne İşe Yarayacak? Nasıl Üretilecek?

Yılan benzeri Robotların, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde denetim ve bakım çalışmaları yapmak için kullanılması planlanıyor. Robotların üretiminde kullanılacak olan malzemelerin tümü tamamen belirlenmemiş olmakla birlikte bazı parçalarında, 3-Boyutlu Yazıcılar sayesinde plastik bileşenlerden üretilecekmiş.

Bu çalışmayı kimler destekliyor?

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA’nın ortak desteklediği bir projedir. ESA, robotları uzaya göndermek için gerekli olan uygulanabilirliği ve teknolojiyi araştırması için SINTEF’deki araştırmacıları görevlendirdi. Bu, üç yıl önce SINTEF tarafından başlanan ve yılan robotlarının Ay’da ki lav tünellerinde uygulanabilirlik potansiyelini araştırmak için yapılan çalışmaların devamı niteliğini taşıyor.

SINTEF’in geliştirdiği sürüngen Yılan Robot

Bu robotlar nasıl kullanılacak?

Araştırmacılar, ISS’de genellikle astronotlar tarafından gerçekleştirilen denetim ve bakım çalışmaları için yılan robotlarının potansiyel kullanımını inceliyorlar. Ayrıca şu anda robotların hangi sensör tiplerine ihtiyaç duyacaklarını ve mevcut teknolojiyi geliştirmek üzerine çalışıyorlar. Örneğin, Astrobee’de kullanılan teknoloji, yakında ISS’de incelemelerde bulunmak için kullanılacak olan dronelar da yeniden kullanılabilir.

Eşi benzeri olmayan bu tasarımları nasıl?

Robotların en büyük işlevsel anahtarı, sahip oldukları yılan benzeri sürüngen tasarımları. ISS, dünya etrafında sabit bir serbest düşüş halindedir. Bu da herhangi bir robotun ISS’nin iç kısmını kullanarak kendi etrafında dolaşması ve hareket etmesi gerektiği anlamına gelir. SINTEF’in kıdemli bilim insanı Aksel Transeth“Kendisini istasyonun yüzeyinde tutabilen ve yeni temas noktalarına ulaşmak için vücudunu uzatabilen bir robot tasarladığımızı düşünüyoruz. Üstelik bunun ISS’deki ekipman bileşenleri arasına sızabileceğine ve ilerlemeye devam etmek için ekipman yüzeylerini kullanabileceğine inanıyoruz” dedi.

Tolga Gümüş

Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde öğrenim gören, bilimin ve teknolojinin ışığında kendisini geliştirmeye çalışan genç bir mühendis adayıyım. İlgi duyduğum farklı kategorilerdeki haber ve yazılarımı sizlerle paylaşacağım.

Yayınlayan
Etiketler: ESA ISS nasa Uluslararası Uzay İstasyonu Uzay Robotları Yılan Robot

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

3 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı