Yapay Zeka
0

Google Cloud Next 2025: Gemini Güncellemeleri ve Yeni Özellikler

Google Cloud Next 2025 Etkinliği ve Gemini Güncellemeleri

Google, Cloud Next 2025 etkinliğinin ilk gününde, Gemini yapay zekâ modelleri ile ilgili önemli güncellemeler duyurdu. Bu yeni duyurular arasında, hız ve maliyet optimizasyonu sunan yeni bir yapay zeka modeli ile birlikte, Google Workspace için geliştirilmiş üretkenlik odaklı özellikler dikkat çekiyor.

Gemini 2.5 Flash modeli, aslında Pro sürümünün daha hızlı ve maliyet açısından daha uygun bir versiyonu olarak tanımlanabilir. Her iki modelin altyapısı neredeyse aynı olmakla birlikte, Flash modeli iş süreçlerini daha pratik bir hale getirmeyi amaçlıyor. Bu modelin en dikkat çekici özelliklerinden biri, ihtiyaç duyulan işlem gücüne göre kendini ayarlayabilmesi. Bu yenilik, “test-time compute” olarak adlandırılan yeni bir yaklaşım sayesinde mümkün hale geliyor. Henüz genel kullanıma sunulmamış olsa da, çok yakında Vertex AI, AI Studio ve Gemini uygulamasında kullanıcıların karşısına çıkacak.

Google Cloud Next 2025 Etkinliği ve Gemini Güncellemeleri

Gemini 2.5 Pro modeli ise, artık Vertex AI ve Gemini uygulaması üzerinden genel erişime açıldı. Google, bu yeni modellerle birlikte Workspace platformuna yapay zekâ destekli bazı yenilikler eklediğini de duyurdu. Kullanıcılar, Google Dokümanlar üzerinde metinleri sesli içeriklere dönüştürebilecek, Google E-Tablolar’da otomatik veri analizlerinden yararlanabilecek ve müşteri hizmetleri gibi işlemler için uygulamalar arasında akış oluşturabilecek. Bu özelliklerin, birden fazla adımı planlayarak gerçekleştirebilen “ajan tipi” yapay zekâ sistemleri tarafından desteklendiği ifade edildi.

Ayrıca, Google, Gemini modellerinin ihtiyaç duyduğu verilere daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmesi için açık kaynaklı Model Context Protocol (MCP) sistemini kullanmaya başladığını duyurdu. Bu protokol sayesinde, geliştiricilerin verilerini yapay zekâ tabanlı uygulamalarla güvenli bir biçimde paylaşabileceği belirtildi. Daha önce benzer bir uygulamanın OpenAI tarafından da hayata geçirildiği hatırlatıldı.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar