Haberler

Endüstri 4.0

Paylaş

Endüstrinin ilk adımları atalarımızın yaptığı işin bir kısmını mekanize eden ilk makinelerle birlikte geldi geldi. İkinci sırada elektrik, montaj hattı ve seri üretimin doğuşu vardı. Sanayinin üçüncü dönemi, bilgisayarların ortaya çıkışı ve otomasyon başlangıcı ile ortaya çıktı, robotlar ve makineler bu montaj hatlarındaki insan işçilerinin, yani kurumdaki mavi yakaların yerini almaya başladı.

Bilgisayar sistemlerine uzaktan bağlanan, insan operatörlerinden çok az girdi ile öğrenip kontrol edebilen makine öğrenme algoritmaları ile donatılmış olan robotlarla, bilgisayarlar ve otomasyonun tamamen yeni bir şekilde bir araya geleceği Endüstri 4.0’a giriyoruz.

Endüstri Devrimleri

Endüstri 4.0 , siber-fiziksel sistemlerin fabrikanın fiziksel süreçlerini izlediği ve merkeziyetçi olmayan kararlar aldığı “akıllı fabrika” olarak adlandırılan bir avantaj sunuyor.Fiziksel sistemler nesnelerin interneti(IoT) haline gelir, hem kablosuz olarak hem de insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişim kurar ve işbirliği yapar.

Endüstri 4.0 olarak değerlendirilecek bir fabrika ya da sistem için aşağıdakiler içerilmelidir:

  • Birlikte Çalışabilirlik – Birbirine bağlanan ve birbirleriyle iletişim kuran makineler, cihazlar, sensörler ve insanlar.
  • Bilgi Şeffaflığı – Sistemler bilgiyi bağlamlaştırmak için sensör verileri aracılığıyla fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturur.
  • Tekniksel Yardım – Sistemlerin karar vermede ve sorunları çözmede insanları destekleyebilme yeteneği ve insanlar için çok zor veya güvensiz görevleri insanlara yardımcı olma özelliği.
  • Ademi merkeziyetçi karar verme – Siber-fiziki sistemlerin kendi başlarına basit kararlar alabilmeleri ve olabildiğince özerk olmaları.

 

Fakat büyük bir değişimin olduğu gibi, Endüstri 4.0 modelinin benimsenmesinde bazı zorluklar vardır:

  • Yeni sistemlerin entegrasyonu ve bu sistemlere daha fazla erişim ile birlikte veri güvenliği sorunları büyük ölçüde artıyor. Ek olarak, tescilli üretim bilgisi bir BT (Bilgi Teknolojileri) güvenlik problemi haline gelebilir.
  • Başarılı bir siber-fiziksel iletişim için, elde edilmesi ve sürdürülmesi zor olabilecek yüksek güvenilirlik ve istikrar gereklidir.
  • Daha az insan gözetimiyle üretim sürecinin bütünlüğünün muhafaza edilmesi bir engel oluşturabilir.
  • Yeni otomasyonlara başlandığında yüksek ücret alan insanların işini kaybetmesi her zaman endişe kaynağıdır.
  • Ve pahalı üretim kesintilerine neden olabilecek teknik problemler de endişe kaynağı sayılabilir.

Bunlara ek olarak, bu sistemleri yaratmak ve uygulamak için sistematik bir deneyim ve insan gücüne ihtiyaç var,ayrıca paydaşların ve yatırımcıların yeni teknolojilere ağırlıklı yatırım yapmamaları konusundaki genel bir isteksizlikten söz etmiyorum bile.

Fakat Endüstri 4.0 modelinin faydaları birçok üretim tesisi için endişeleri aşabilir. Çok tehlikeli çalışma ortamlarında, insan çalışanlarının sağlığı ve güvenliği önemli ölçüde iyileştirilebilir. Tedarik zincirleri, üretim ve teslimat sürecinin her aşamasında veri olduğunda daha kolay kontrol edilebilir. Bilgisayar kontrolü çok daha güvenilir ve tutarlı üretkenlik ve çıktı üretebilir. Ve birçok işletme için elde edilen sonuçlar, gelirler, pazar payı ve kazançlar artırabilir.

Raporlar, Hindistan gibi gelişmekte olan pazarların Endüstri 4.0 uygulamalarından muazzam fayda sağladığını ve Ohio Cincinnati kentinin kendisini imalat sanayiinde yatırım ve yeniliği teşvik edecek bir “Endüstri 4.0 gösteri Şehri” ilan etti.

VİDEOLAR

Bu konuda ION Academy kurucusu Türkiye için önemli biri olan Ali Rıza ERSOY Endüstri 4.0 için şöyle bahsediyor:

Ahmet Kavukcu

Merhabalar Ben Ahmet Kavukcu Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum ve İstanbul Teknik Üniversitesinde Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans programına devam ediyorum. Etrafımız malzemelerle dolu, onların hikayelerini sizlere anlatmak için burdayım. ahmetkavukcu19@gmail.com buradan bana ulaşabilirsiniz.

Yorumları Görüntüle

  • Bu konuda Ali Rıza ERSOY ve Simensin Endüstri 4.0 konulu videolarını çok beğendim her hafta izlesem sıkılmam.Ancak video içierisindeki Big DATA, IoT, Veri Bilimi, Endüstriyel örnekler daha detaylı işlenebilirdi.Aslında bu yazının 2.0 ı olmalı ve bu şekilde devam etmeli.Teknik bilgileri yeterli buluyorum fakat tanımsal değerler, problem çözüm örneği yani neleri tam olarak çözecek bu teknoloji ve bu sektörün diğer sektörleri nasıl etkileceği örneğin enerji, malzeme bilimi, uzay teknolojisi, gıda, sağlık gibi konuların etkileşimi yeterli bulmadım.Bunun içinbiraz daha derinlemesine araştırma ve detaylı tarama yeteceğini umuyorum.Yinede yazı için teşekkürler.

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

17 saat önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı