Nedir?

Emaye Kaplı Tel Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Paylaş

Emaye kaplı tel nedir?

Emaye kaplı tel, iletken tel yüzeyine vernik (emaye) kaplanmasıyla yüksek voltaj çekebilme özelliğinin yanı sıra, neme, agresif kimyasallara  ve yüksek ısıya karşı dayanıklı elektriksel ekipmandır. İletken tel olarak genellikle elektrolitik bakır kullanılır.

Bakır oranının yüksek olduğu fakat içerisinde hala safsızlıklar bulunan blister bakır öncelikle anot döküm tesisinde 1250 °C’de rafinasyon işlemine tabi tutulur. Bu işlem sonucu saflığı %99’a yakın olan bakır, içerisindeki empüriteler nedeniyle hala yüksek iletkenlik gerektiren yerlerde kullanılamaz. Bakırı daha da saflaştırmak için eletroliz işlemine başvurulur. Bakır anottan, elektrokimyasal yöntemle %99,99 saflığa sahip bakır katot elde edilir. Elde edilen yüksek saflıktaki bakır katot sürekli döküm tesislerinde ergitilerek döküm yoluyla 8mm çapında filmaşin elde edilir. 8mm.’lik filmaşinler tel çekme ünitelerinde, haddeler yardımıyla daha düşük çaplı tellere çekilerek emayeleme makinelerine bağlanmak üzere büyük sepetlere sarılır.

Emayeleme makinesine bağlanan %99,99 saflığa sahip elektrolitik bakır tel, istenen son çapı elde edebilmek için tekrar tel çekme ünitesine girer. Her haddeden geçişte %26 uzayan bakır tel, çıkış haddesinden de geçtikten sonra maruz kaldığı mekanik etki gereği oldukça sertleşir. Tel,  tekrar yumuşaklık ve esneklik kazanabilmek için 500 – 700 °C aralığında tavlama ünitesine girer. Tavlamadan çıkan tele, emaye haddeleri yardımıyla sıvı vernik aplike edilir, fırından geçiş sırasında verniğin içerisinde bulunan solvent uçarak tel üzerinde katı vernik kalır. Uygun emaye kalınlığı kazandırılana kadar tel birkaç defa vernik aplike edilerek fırın içerisinden geçirilir ve prosesin sonunda makaraya sarılır.

Emaye kaplı telin kullanım alanları nelerdir?

Emaye kaplı tellerin kullanım alanları, iletken çapına ve üzerindeki kaplamanın tipine ve ısı sınıflarına göre değişiklik gösterir. Emayeli tel üretimlerinde IEC, NEMA, DIN standartları referans alınır.

Genel olarak kullanım alanları aşağıdaki gibidir

Isı sınıfı Bazı Kullanım Alanları
155 °C Kontaktör, küçük motor ve trafolar, röle ve solenoidler
180 °C Elektrik motorları, ateşleme bobinleri, silecek motorları, trafolar
200 °C Jeneratörler, sargı bobinleri, genel maksatlı motorlar, fren sistemleri
220 °C Buzdolabı motoru, dağıtım trafoları, yağlı trafolar, kompresörler

Yorumları Görüntüle

  • Abi tesla bobini yapıyorumda emaye tel ile çıplak trl arasında fark olurmu

  • eğer teller kaplı olmaz ise yan yana sarıldıkları için direk akım en kısa yoldan yanındaki tele atlar manyetik alanı düzgün şekilde oluşturmaz

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı