Çöl Ortamında Su Üretebilen Malzeme: MOF

Paylaş

Havadan su üretimi konusunda birçok çalışma yapılmıştı. Fakat bu kez araştırmacılar havadan su üretimi için yeni bir malzeme geliştirerek yenilikçi ve farklı bir çalışmaya imza attı.

Artan insan nüfusu, iklimdeki değişikliklerle beraber su ihtiyacı gün geçtikçe şiddetleniyor. Zaten dünyanın üçte ikisi su sıkıntısı çekiyor. Atmosfer ise bu sorunu çözmek açısından en büyük kaynağımız gibi duruyor. Çünkü atmosfer, büyük oranda kullanılmayan ve 5 milyon olimpik havuzu doldurabilecek kapasitede olan bir su kaynağıdır.

California Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucu geliştirilen malzeme, enerji harcamadan su üretebiliyor. Bu yeni malzeme, çöl iklimi gibi kurak alanlarda temiz su üreterek su sıkıntısını giderip içme suyu ihtiyacını karşılayabilmesi umuluyor.

Doğal atmosferde yaklaşık 13 sextilyon (10 21 ) litre su bulunmaktadır. Bu, dünyanın kurak bölgeleri için potansiyeli olan geri dönüştürülebilir bir doğal kaynaktır. Nemli havadan su toplama konusunda birçok yöntem bilinmektedir fakat çöl iklimlerindeki düşük nem oranlarında henüz gelişmemiş durumdadır.

Metal organik yapı (MOF) olarak adlandırılan malzeme, herhangi bir enerji kaynağı gerekmeden, 24 saatte 200 ml su üretebiliyor. Üretim sırasında maliyetin neredeyse olmaması ve düşük nem ortamlarında bile su üretebiliyor olması, malzemenin içme suyu sıkıntısı çeken bölgeler için kullanılmasını mümkün hale getiriyor.

Cihaz önce havadaki nemi çekiyor. Sonrasında güneş ışığına maruz bırakıldığında siyah boyalı katmanda (üstte) sıcaklık artıyor ve yakalanan nemi bir kap içine buhar halinde bırakıyor. Daha sonra yoğunlaştırıcı, buharı soğutuyor ve suyu sıvı forma dönüştürüyor.

Science Advances dergisinde yayınlanan “Çöl havasından pratik su üretimi” makalesinin (“Practical water production from desert air”) tamamına aşağıda ki linkten göz atabilirsiniz.

Kaynak

http://advances.sciencemag.org/content/4/6/eaat3198.full

Etiketler: havadan su üreten malzeme havadan su üretimi malzeme bilimi mof yeni

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı