Çekme testi nedir? Neden uygulanır? Nasıl yapılır?

Paylaş

En yaygın test yöntemlerinden biri olan çekme testi, bir eksenel germe yükü uygulanırken bir numunenin davranışını belirlemek için kullanılır. Bu tür deneyler, bir malzemenin gerilme özelliklerini belirlemek için  kullanılır. Bu test metaller, plastikler, elastomerler, kağıt, kompozitler, kauçuklar, kumaşlar, yapıştırıcılar, filmler, vb. dahil olmak üzere çeşitli malzemeler üzerinde gerçekleştirilir.

Bir malzeme veya ürünün dayanabileceği maksimum yükü (gerilme mukavemeti) belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Bu test aslında bir yüklenen kuvvet ile değişen uzunluk olarak da düşünülebilir.

Farklı çekme testi makineleri için farklı test numuneleri mevcuttur. Genel olarak numune türleri resimdeki gibidir

Resim 1. Çekme Testi Numuneleri

Çekme testi nasıl yapılır?

Çekme testine tabi tutmak istediğimiz numuneyi, makinenin ingilizce grip denilen tutaklarına yerleştirilip sıkıştırılır. Çoğunlukla bilgisayarlarla entegre olan bu sistem sayesinde uygulanan kuvvet ile uzama miktarı bir grafik ile karşımıza çıkmaktadır.

Resim 2. Çekme Testi Cihazı

Tüm materyaller, bir atom topluluğundan oluşur. Elastikiyet, atomların yaylarla bağlı olduğu görüntüleme yoluyla en iyi şekilde anlaşılabilir. Malzemeyi çekerken, atomlar arasındaki yaylar uzar ve materyal uzar. Eğrinin elastik kısmı düz bir çizgidir. Düz bir çizgi, yük kaldırıldığında malzemenin orijinal şekline geri döneceğini belirtir. Yani elastik bölge içerisindeyken malzemeye uygulanan yükü kaldırırsanız, malzeme ilk haline geri döner. Aşağıda görmüş olduğunuz resim bir numunenin zamanla artan kuvvete maruz kaldığında, malzemenin üzerindeki gerinimlerin lokasyonlarını göstermektedir.

Resim 3. Çekme kuvveti etkisiyle zamanla oluşan numune üzerindeki gerinimler

Elastik bölgeden sonraki bölge ise plastik bölgedir. Bu bölgede malzeme artık malzemeye uygulanan yük kalksa bile, numune eski haline geri dönemez. Plastik bölge biz metalurji ve malzeme mühendislerine birçok bilgi verir. Malzeme koptuktan sonra uzama miktarına bağlı olarak süneklik, gevreklik hakkında bilgi edinebiliriz. Bunların dışında malzemenin tokluğu hakkında da bilgi edinme şansımız bulunmaktadır. Aşağıdaki grafiklerde çekme testi sonrası oluşan gerilim – gerinim grafiğinden faydalanarak malzemenin mekanik özellikleri ve karakteri hakkında birkaç bilgi edinilebilir.

Grafik 1. Test sonucu elde edilen verilerle oluşan grafiklerin analizi

Çekme testi sonuçlarından şunları içerir:

  • Maksimum Yük
  • Maksimum Yük Sapması
  • Maksimum Yükte Çalışmak
  • Maksimum Uzama
  • Kırılma Yükü
  • Kırılma Sapması
  • Elastik Modülü

Video 1. Çekme Deneyi

Çelikte çekme mukavemetine etki eden elementleri incelemek için buraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Ahmet Kavukcu

Merhabalar Ben Ahmet Kavukcu Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum ve İstanbul Teknik Üniversitesinde Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans programına devam ediyorum. Etrafımız malzemelerle dolu, onların hikayelerini sizlere anlatmak için burdayım. ahmetkavukcu19@gmail.com buradan bana ulaşabilirsiniz.

Yorumları Görüntüle

  • Seramiklerin ve camların gerilme mukavemeti düşüktür çünkü mevcut kusurlar (iç veya yüzey çatlakları) stres konsantratörü olarak hareket eder. Bunun nedeni, kusurların sıkıştırma altında yayılmamasıdır. Bunun sonucunda, seramikler genellikle yüklerin sıkıştırıldığı uygulamalarda kullanılır.

  • Çelik halatların çekme testi yapılması için çekme hızı çekme ve kuvveti ne olmalıdır.

  • Malzemelerin belirgin akma göstermemesi durumunda, genelde %0,2'lik plastik uzamaya (eplastik = 0,002) tekabül eden çekme gerilmesi (Çekme testi grafiğinde düz bir doğru şeklinde paralel çizilerek) akma sınırı veya akma dayanımı olarak alınır. Bu kuralın adı Off-set Kuralı olarak geçer.

Yayınlayan
Etiketler: çekme deneyi çekme testi çekme testi makinesi çekme testleri poisson oranı tensile test

Benzer Yazıları

  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

7 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Patriot Füze Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Patriot füze sistemleri, balistik füzeleri ve hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için kullanılan bir hava…

1 ay önce yayınlandı