Biyomalzemeler

pexels-photo-287227

Biyomalzemeler insan vücuduna uyum sağlayabilen, insan vücudunun gerçekleştirdiği fonksiyonları yerine getirebilen, destek veren  ve iyileşmesini sağlayan malzemelere denir.

Mühendisler ve malzemeler hayatımızın her yerinde bulunmaktadır. İçtiğimiz sudan yattığımız yatağımıza kadar.  Ama çoğu insan bir mühendisin tıp alanında çalıştığını tahmin edemez. Aslında mühendislerde bir doktor gibi  insanın sağlığına direk olarak hayati katkı sağlayabilir. İşte burada devreye biyomalzemeler giriyor. Peki nedir bu biyomalzemeler ? Biyomalzemeler vücuda uyum sağlayan, vücudun fonksiyonlarını yerine getiren yada destek sağlayan tüm malzemelere biyomalzeme diyebiliriz. Biyomalzemler temel olarak biyometaller, biyoseramikler, ve biyopolimerler olarak ayrılır. Bu malzemeler vücuttaki kullanıldıkları yere göre değişebilir. Vücudun her bölgesi kendine has özelliklere sahiptir. Her organın her kemiğin kendine özgü pH’ı, sertliği, kimyasal direnci değişebilir.

Biyometaller

Biyometallere bakacak olursak metaller yapıları gereği yüksek mekanik özelliklere sahiptir. Fakat metaller korozyona uğrayabildiklerinden dolayı vücutla etkileşimleri zarara yol açabilir. Burada dikkat edilecek nokta biyouyumluluktur. O yüzden kullanılan malzemeler vücutla etkileşimi uzun süren araştırmalar sonucu kullanılabilmektedir. Kalça protezi, diş implantları, ve ortopedik birleştiriciler çok kullanılan biyometallere verilebilecek örneklerdir.

Biyoseramikler

Biyoseramik ilk duyulduğunda akıllara gelen ilk soru vücudumuzda nerede kullanıldığıdır. Seramikler sıcaklığa, çözücülere, ph değişimlerine karşı dirençli olduğu için biyomalzeme gereksinimlerine çok uygun bir malzemedir. Biyoseramiklerde en çok bilinen malzeme Hidroksiapatit(Ca₁₀(PO₄)₆(OH)₂)  aslında  diş minesi ve kemiğin yapısında bulunan bir kalsiyum tuzudur. Hidroksiapatit malzemesi biyoseramik olarak ortopedik kaplamalarda implant ile doku arasında toksik etkileşimi engeller ve dokuya uyum sağlamasına destek verir. Biyoseramikler kaplama dışında diş implantlarında, diz protezlerinde kemik tozu olarak da  kullanılır.

Biyopolimerler

Polimerlerde metal ve seramiklere göre daha az kullanılsada her alanda olduğu gibi tıp alanında da kullanılıyor. Özellikle bildiğimiz selüloz en çok kullanılan biyopolimerlerdendir.

Genel olarak malzemelerin hayatımızın her köşesinde hatta vücudumuzda bile olduğunu gördük ve Türkiye’de malzeme ve tıpın birleştiği güzel bir örnek ..

Kaynak:

http://www.bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biyomalzemeler.pdf