Neuralink’in canlı yayınında, ilk insan denemesi olarak seçilen 29 yaşındaki Noland Arbaugh’un beyin implantıyla bir fareyi hareket ettirdiği ve bilgisayarda satranç oynadığı görüldü. Arbaugh, sekiz yıl önce bir dalış kazasından sonra omuzlarından aşağısı felçli kalmıştı.
Neuralink’in “Telepati” adını verdiği cihaz, kullanıcının sadece düşüncelerini kullanarak bir fare imlecini ve klavyeyi kontrol etmesini amaçlıyordu. Şirket, Arbaugh’a ilk implantı takmalarından sadece iki ay sonra bu hedefe ulaştı. Yapılan canlı yayında Arbaugh, dizüstü bilgisayarında satranç oynayarak ve imleci sadece düşünerek hareket ettirerek gösteri yaptı.
Arbaugh’un deneyimleri oldukça etkileyiciydi. Beyin çipinin takılma sürecini “oldukça zahmetsiz ve kolay” olarak tanımladı ve “Kelimenin tam anlamıyla bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Hiçbir bilişsel bozukluğum yok” dedi. Ayrıca, satranç dışında Arbaugh’un cihazı kullanarak Civilization VI gibi oyunları da oynadığı belirtildi. Ancak Arbaugh, cihazın henüz nihai bir ürün olmadığını ve hayatını değiştirse bile daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı.
Neuralink’in cihazı, şirketin geliştirdiği cerrahi robot kullanılarak beyne implante ediliyor ve yerleştirildikten sonra gözle görülmeyecek şekilde kozmetik olarak entegre oluyor. Ayrıca şirket, beyin sinyallerini analiz eden ve bunları harici cihazları kontrol etmek için komutlara dönüştüren bir yazılım da geliştirdi.
Neuralink’in Hedefleri
2016 yılında Elon Musk tarafından kurulan Neuralink, ağır felçli hastaların sinirsel sinyalleri kullanarak harici teknolojileri kontrol etmelerine yardımcı olmayı hedefleyen bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştiriyor. Geçen yıl ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) ilk insan denemesine yeşil ışık alan şirket, ocak ayında ilk hastasına cihazı implante etti. BCI, beyin sinyallerini çözümleyerek bunları harici teknolojiler için komutlara çeviren bir sistem olarak düşünülebilir. Bu sistem başarılı bir şekilde işlerse, ALS gibi ciddi dejeneratif hastalıklara sahip olan hastaların bir gün düşünceleriyle mesaj yazabileceği veya sosyal medyada gezinebileceği bir gelecek hayal edilebilir. Elon Musk’a göre, uzun vadede, beyin motor korteksinden gelen sinyalleri omurganın hasarlı kısmından geçirerek insanların tekrar yürüyebilmesini ve kollarını normal şekilde kullanabilmesini sağlamak mümkün olabilir.
Ancak BCI cihazları, bir ilk olmasa da, Paradromics, Synchron, Blackrock Neurotech ve Precision Neuroscience gibi birçok şirket kendi ürünlerini geliştirmiş ve hastalara implante etmiştir. Bununla birlikte, vurgulamak gerekir ki, hiçbir BCI cihazı henüz FDA onayı almamıştır ve şu anda hepsi deneme aşamasındadır.