Yapay Zeka
0

Anthropic, Yeni Yapay Zekâ Modeli Claude 3.7 Sonnet’i Duyurdu

OpenAI’ın en büyük rakiplerinden biri olan yapay zekâ şirketi Anthropic, dün akşam Claude 3.7 Sonnet isimli yeni yapay zekâ modelini tanıttı. Bu model, şirketin şimdiye kadarki en akıllı ve gelişmiş modeli olarak öne çıkıyor. Claude 3.7, günümüzde sıkça duyduğumuz bir “mantık modeli” olarak karşımıza çıkıyor. Yani, cevap vermeden önce belirli bir düşünme sürecinden geçiyor. Dikkat çekici bir özellik olarak, bu modelin hibrit bir mantık yapısına sahip olması, hem gerçek zamanlı cevaplar hem de üzerinde derinlemesine düşünülmüş, detaylı yanıtlar verebilmesi anlamına geliyor.

Kodlama, matematik ve finans gibi alanlarda oldukça iddialı olan Claude 3.7, Anthropic’in açıklamalarına göre önceki modellerin performansını geride bıraktığını gösteriyor. Verilere dayanarak, OpenAI’ın mantık modelleri olan o1 ve o3 mini ile; dil, görsel mantık, problem çözme gibi konularda benzer seviyelerde yer aldığı gözlemleniyor. Ancak, Claude 3.7, önceki 3.5 modelinden çok daha ileride. Aynı zamanda bu alanlarda DeepSeek R1’ı da geride bırakmayı başarmış durumda.

Kullanıcılar, yeni modeli kullanırken istedikleri takdirde mantık yürütme yeteneklerini aktif hale getirebilecekler. Bu sayede, 3.7 Sonnet, kısa süreli düşünme süreçleri ile çok daha detaylı yanıtlar sunma kapasitesine sahip olacak. Ancak, bu modelin bir dezavantajı da mevcut; o da gerçek zamanlı web arama özelliğinin bulunmaması. Ekim 2024’e kadar güncel bilgilere sahip olan bu model, diğer rakiplerinin biraz gerisinde kalmasına yol açıyor.

Anthropic, Yeni Yapay Zekâ Modeli Claude 3.7 Sonnet'i Duyurdu

Şirket, yeni modelin yapay zekâ kullanımını kolaylaştırmaya odaklandığını vurguladı. Günümüzde birçok araç, farklı modeller ve özellikler arasında seçim yapma zorunluluğu sunarken, Claude 3.7 Sonnet, bu karmaşayı ortadan kaldırarak tek bir modelle tüm işlemleri gerçekleştirme imkânı sağlıyor.

Claude 3.7 Sonnet, pazartesi günü itibarıyla kullanıcılar ve geliştiriciler için Claude uygulaması üzerinden erişime açıldı. Ancak, yalnızca ücretli Premium aboneler bu modelin mantık yürütme yeteneklerine erişim sağlayabilecekler. Ayrıca, şirketin Claude Code adını verdiği ayrı bir aracı da tanıttığını belirtmekte fayda var. Bu model, başlangıçta sınırlı sayıda kullanıcıya sunulacak ve gelişmiş kodlama yetenekleri ile test yazıp gerçekleştirebilen bir asistan olarak hizmet verecek.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar