Alüminyum ve Magnezyum

Paylaş

Günümüzün en önemli metallerinden olan Alüminyum ve Magnezyum hayatimizin birçok yerinde kullanılmaktadır. Savunma sanayi, otomotiv sanayi, biyomalzemeler ve çok daha fazla alanda kendine yer edinmiş metallerdir. İstenen malzemenin özelliğine göre gerek birbirleriyle olsun gerek başka metallerle olsun, her iki metalde bir çok alaşıma sahiptir. Sertlikleri, hafiflikleri, göze estetik gelmeleri (parlaklığı) ve dökülebilirliği bu maddelerin kullanılma sebeplerinin ortak noktalarındandır. Çoğu teknolojik aletin hafif ve göze hoş gelmesi için yapılan çalışmaları onların yeni çıkan modellerinde kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz. Büyük yapıda değişikliğe gidebilmek için onun küçük ayarlarıyla oynamamız gerekmektedir. Bu da kullandığımız metallerin özelliklerini ve davranışlarını bilmekten geçiyor. Kullanım alanı geniş ve her yerde görebileceğimiz Alüminyum ve Magnezyumu beraber inceleyelim.

Alüminyum (Al) 2.70 g/cm^3 gibi az bir yoğunluğa sahip oluşu kullanım alanını arttırmaktadır. Yoğunluk değeri Demirin üçte biridir. Esneklik katsayısı ise 70GPa’dir. Demirden daha az gerilim kuvvetine sahip olmasına karşın sertlik-ağırlık oranı oldukça iyidir. Alüminyum sertleştirme proseslerine çok büyük ölçüde tepki verir. Alüminyum alaşımları, saf Alüminyumdan yaklaşık 30 kat daha güçlüdür. Çoğu Alüminyum ergitme proseslerinde ortama bir miktar silikon verilir. Silikon, ötektik reaksiyonun gerçekleşmesine erime noktasının düşmesine, Alüminyumun akıcılığına ve dökümün kalitesine pozitif bir etki eder.

Magnezyum (Mg) 1.74 g/cm^3 yoğunluğa ve Alüminyuma göre daha düşük bir erime sıcaklığına sahiptir. Ülkemizde belli başlı olarak 3 yerde çıkarılır: Konya-Kütahya-Eskişehir. Genel olarak Alüminyum alaşımları kadar sert değildirler ve esneklik katsayıları daha düşüktür. Sertleştirme proseslerine tepki verseler de Alüminyum kadar duyarlı değildir. İşlenebilir ya da ergitilebilir. Oda sıcaklığında strain sertleştirmesi yapılabilir ve yükselen sıcaklıkta kolaylıkla deforme edilebilir. Saf Magnezyum korozyona karşı yüksek dayanım göstermektedir. Yorulma dayanımı Alüminyuma göre %35 daha düşüktür. Genleşme katsayısı Alüminyuma göre %15 daha fazladır. Otomotiv sektöründe kendine önemli bir yer edinen Magnezyumun en önemli özelliği hafifliği sayılabilir.

Efe Can Dalbudak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Work and Travel (USA) ve Erasmus (Çek Cumhuriyeti) gerçekleştirme imkanım oldu. Bölümümde okudukça malzeme dünyasının büyüsüne kapıldım ve sizlerle paylaşabilmek için buradayım. Onun dışında 3D yazıcılarla ilgileniyorum.

Yayınlayan
Etiketler: alüminyum doğal malzeme Magnezyum

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı