Altının Az Bilinen 10 Kullanım Alanı

Paylaş

Kıymetli metaller sınıfında yer alan altın düğünler haricinde günümüzde bir çok kullanım alanına sahiptir. Doğada serbest halde bulunur. Yumuşak, parlak sarı renkte, yüksek işleme kabiliyetine sahiptir.

Günümüzde yeryüzüne çıkarılan altının yarısından fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Sebebiyse ülkelerin kağıt para emisyonunun güvencesidir.

Kullanım alanları

1. Elektrik ve elektronik sanayii

Elektrik iletkenliği bakır ve gümüşten sonra en yüksek olan elementtir. Kolay bir şekilde kimyasal tepkimeye girmez. Bu sebeple en çok elektrik ve elektronik sanayilerinde bağlantıların, baskı devrelerinin, terminallerin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplamasında kullanılır.

Korozyona olan dayanımından faydalanılarak ve kulanım ömrünü artırmak amacıyla CD’lerin yansıtıcı yüzeylerinde de kullanılır.

2. Uzay ve havacılık

Üstüne düşen kızılötesi ışınların yaklaşık %98’ini yansıtarak geri çevirebilen ince altın levhalar, uzay kıyafetlerinin başlığındaki göz deliklerinde zararlı ışınlardan korur ve yapay uyduların yüzeylerinde sıcaklığın denetlenebilmesini sağlar.

Bazı uçakların kokpit camlarında buzlanmayı önlemek amacıyla da kullanılır.

3. İnşaat sektörü

Büyük binaların pencerelerinde ince levhalar halinde altın kullanılır. Bu yalnızca estetik açıdan değil, yansıtıcı yüzeyin ısı alışverişini büyük ölçüde azaltmasından kaynaklanır. Altın, camlara parlak kırmızı rengini verir. Camsı kütlenin içine çok az miktarda kolloidal* olarak dağılır.

Kolloid: Gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer alan ara karışımların adıdır.

[adinserter block=”4″]

4. Yiyecek ve içecek sektörü

Dünyanın farklı kültürlerinde ve değişik mutfaklarında altın parçacıkları yiyeceklerin üstünde süsleme aracı olarak kullanılır. Özellikle Hindistan, altınla süslenmiş yemekleriyle dünya çapında ünlüdür. Bazı içeceklerin içinde küçük altın parçacıkları bulunabilmektedir.

5. Para

Para basımında yaygın olarak altın-bakır alaşımı kullanılır. İşlenebilirliği oldukça yüksektir.

6. Kuyumculuk

%75 altın – %25 gümüş alaşımı olarak mücevher yapımında kullanılır. Bu alaşımlama sonucunda ortaya çıkan mücevher rengi yeşildir ve mücevher olarak kullanılan diğer altın alaşımıysa altın-nikel alaşımıdır. Bu alaşımlama beyaz altının esasını teşkil eder. Kullanılan oran; %80 altın, %16 nikel, %3 çinko ve %1 bakırdır.

7. Potansiyometre

Altın-palladyum alaşımı olarak potansiyometre yapımında kullanılır. En fazla sertliği %60-65 palladyum ihtiva eden alaşımlar göstermektedir. Düşük sıcaklıklarda yüksek direnç göstermesi sebebiyle potansiyometre* yapımında kullanılır.

*Potansiyometre:Ddışardan fiziksel müdehaleler ile değeri değiştirilebilen dirençlerdir.

[adinserter block=”4″]

8. Altın suyu (Kral suyu)

Hacimce bir birim derişik nitrik asit ile üç birim derişik hidroklorik asitten oluşan karışımdan meydana gelir. Altın kolayca çözündüğü için altın suyu ismini almıştır.

Kimyasal çözme işlemlerinde çeşitli demir cevherlerini, fosfat ihtiva eden kayaçları, cürufları, antimonu, selenyumu ve civa, arsenik, kurşun ve kobalt sülfürleri, nikel-krom alaşımlarını ve çözünürlüğü az olan sülfürleri çözmek için kullanılır.

9. Kaplama

Altının işlenebilirliği çok kolaydır. Şöyle ki; 10 g altın dövülerek 11 m²’lik ince bir levha veya çekilerek 570 m uzunluğunda ince bir tel elde edilebilir. En rahat çalışılabilen metal olarak kalemle işlenerek, kakılarak, dövülerek, oyularak, kabartılarak, dökülerek varak haline getirilip ahşap, metal, deri ve parşömen gibi eşyaları kaplamada kullanılır.

10. Bilişim sektörü

İşlemci bacakları altın alaşımı malzemeden yapılır. Elektronik malzemelerdeki geri dönüşümlerde, altın alaşımdan ayrılarak tekrar kullanacak hale getirilir.

Kaynaklar

Servet Altunkaya

Eğitim hayatım boyunca bölümüm hakkında öğrendiklerim ve bunun yanında kendi çabalarım ile edindiğim bilgiler ışığında bu bilgileri kullanabileceğim, kendimi ve girdiğim şirketi iyi bir şekilde temsil edebileceğim konuma gelmek istiyorum. Eğitim sürecim içerisinde araştırma, öz motivasyon, girişimcilik gibi konularda kendimi geliştirdim. İş yaşamımda her zaman gelişmeyi düşünen biri olmayı hedeflerim ve pozisyonun gerektirdiği sorumluluğu almaktan kesinlikle kaçınmam. İstekli, özenli ve dikkatli çalışmanın mutlaka başarı ile sonuçlanacağının bilincindeyim. Bu nedenle size yeteneklerim ve çalışma disiplinim ile katkı sağlayabileceğim noktasında şüphem yok. Şuan da Paktaş Platform A.Ş de üretim planlama müdürü olarak çalışmaktayım.Ön yazımı okumaya ve CV’mi incelemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Askerliğimi yüksek lisans yapacağım için ertelemekteyim. Askerlik bedelli yapılacaktır.

Yorumları Görüntüle

  • Altının Az Bilinen 10 Kullanım Alanı
    Tezhib !! İslam sanatlarindan birisidir ve cesitli doğal boyalarin yanı sıra en önemli malzemelerinden biri de altındır. İsmi bile "zeheb =altın" kökünden türemiştir ve altinlamak anlamındadır.

  • Kralsuyu hidroklorik asitle değil nitrik asit sülfürik asit karışımı ile yapılır ( ben yıllarıdır sülfürik asit diye biliyordum )

  • Kral suyu HNO3 + 3HCL formülüyle gösterilir yani nitrik asit ile hidroklorik asit yapısında bulunur zaç yağı bulunmaz

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı