Savunma Sanayii

ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemi Nedir?

Paylaş

Günümüz tanklarını en zorlayan konulardan biri operasyon sırasında çeşitli tanksavar silah atışları ile tankın kullanılamaz hale gelmesi veya daha kötü bir şekilde mürettebatın ciddi şekilde zayiat vermesidir. Zırh teklonojisi ne kadar gelişse de tanksavarların gelişimi hızlı ve etkili bir şekilde olması tankları savaş alanında zaman zaman zor durumlara düşmesine sebep olmuştur.

Dünya genelinde savunma sanayii mühendisleri bu konuda farklı varyasyon arayışlarına girmiş ve yeni bir çözümler ortaya koymuşlardır. Ülkemizde ise ASELSAN öncülüğünde projelendirilen ve geliştirilen AKKOR (Aktif Koruma Sistemi) tanka gelecek mühimmatı tank ile fiziksel olarak etkileşime girmeden havada imha ederek tehlikeyi bertaraf etmesi amaçlanmaktadır.

Akkor Çalışma Sistemi

Tanka gelen mühimmat tank üstündeki fiziksel imha radarı tarafından algılanır ve tank içindeki mürettebat uyarılır. Daha sonra atıcı lancerler hızlı bir şekilde akkor mühimmatını ateşlenmesini sağlar. Aselsan mühendislerinin beyanlarına göre tanka 15-20 metre mesafede iki mühimmat karşılaşıyor. Akkor muhimmatının uç tarafındaki tapa radar görevi görüp düşman muhimmatının gelme açısı,hızı ve mesafesini hesaplayarak, Akkor mühimmatı en uygun zamanda kendisini patlatarak düşman muhimmatının da patlamasına sebep oluyor ve tanka ulaşmadan mermi imha ediliyor.

Aselsan Akkor’un en büyük avantajı mühimmatın uç tarafındaki tapanın kendi  hesaplamasını yaparak gelen tehtidin değişken olabilecek durumlarını da belirleyebilmesidir.

Akkor 360 derecede tam koruma sağlayabilirken yükseliş olarak da 70 derecede aktif koruma imkanı sağlar . Bu durumda meskûn mahal operasyonları sırasında yüksek binalardan gelebilecek tehtitlere koruma sağlar. Yüksek çözünürlükteki  radar sensörleri RF algılama yaptığından dolayı her koşulda Akkor’un çalışmasına etkendir.

Dunyadaki benzer çalışmalarda ise İsrail öne çıkıyor. İsrail ordusu Akkor’a benzer bir sistemi Merkava tanklarında aktif olarak kullanmaktadır. Avrupa ülkeleri ise benzer teknoloji üzerinde çalışmakta ama aktif kullanıma henüz geçilmemiştir.

2008 yılında ilk çalışmalar başlarken 2010 yılında ilk defa test edilmiş ve başarılı olmustur. 2015’te yapılan sözleşme gereği olarak da 2020 yılı içerisinde teslimatı planlanan Akkor ilk kullanıma Altay tankları ile girmesi bekleniyor.

Yorumları Görüntüle

  • Merkava meskun mahal tehditlerinden başarıyla geçmiş, roket ve atgm ile vurulması zor, başarılı tanklardan. Altayda da merkavadaki thropy sistemi gibi, gelen füze ve roketleri etkisiz kılacak akkor aktif koruma sistemi olacak. Umarım en kısa sürede seri üretime geçer ve askerlerimiz daha güvende olur.Sağlıklı bir karşılaştırma yapılabilmesi için seri üretimin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ümit ediyorum ilerleyen zamanlarda genç mühendislerimizin ortak çalışmaları sonucu ve devletin gerekli alt yapıyı sağlaması ile birlikte daha verimli sonuçlar alınacaktır.

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

5 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı