Savunma Sanayii

ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemi Nedir?

Paylaş

Günümüz tanklarını en zorlayan konulardan biri operasyon sırasında çeşitli tanksavar silah atışları ile tankın kullanılamaz hale gelmesi veya daha kötü bir şekilde mürettebatın ciddi şekilde zayiat vermesidir. Zırh teklonojisi ne kadar gelişse de tanksavarların gelişimi hızlı ve etkili bir şekilde olması tankları savaş alanında zaman zaman zor durumlara düşmesine sebep olmuştur.

Dünya genelinde savunma sanayii mühendisleri bu konuda farklı varyasyon arayışlarına girmiş ve yeni bir çözümler ortaya koymuşlardır. Ülkemizde ise ASELSAN öncülüğünde projelendirilen ve geliştirilen AKKOR (Aktif Koruma Sistemi) tanka gelecek mühimmatı tank ile fiziksel olarak etkileşime girmeden havada imha ederek tehlikeyi bertaraf etmesi amaçlanmaktadır.

Akkor Çalışma Sistemi

Tanka gelen mühimmat tank üstündeki fiziksel imha radarı tarafından algılanır ve tank içindeki mürettebat uyarılır. Daha sonra atıcı lancerler hızlı bir şekilde akkor mühimmatını ateşlenmesini sağlar. Aselsan mühendislerinin beyanlarına göre tanka 15-20 metre mesafede iki mühimmat karşılaşıyor. Akkor muhimmatının uç tarafındaki tapa radar görevi görüp düşman muhimmatının gelme açısı,hızı ve mesafesini hesaplayarak, Akkor mühimmatı en uygun zamanda kendisini patlatarak düşman muhimmatının da patlamasına sebep oluyor ve tanka ulaşmadan mermi imha ediliyor.

Aselsan Akkor’un en büyük avantajı mühimmatın uç tarafındaki tapanın kendi  hesaplamasını yaparak gelen tehtidin değişken olabilecek durumlarını da belirleyebilmesidir.

Akkor 360 derecede tam koruma sağlayabilirken yükseliş olarak da 70 derecede aktif koruma imkanı sağlar . Bu durumda meskûn mahal operasyonları sırasında yüksek binalardan gelebilecek tehtitlere koruma sağlar. Yüksek çözünürlükteki  radar sensörleri RF algılama yaptığından dolayı her koşulda Akkor’un çalışmasına etkendir.

Dunyadaki benzer çalışmalarda ise İsrail öne çıkıyor. İsrail ordusu Akkor’a benzer bir sistemi Merkava tanklarında aktif olarak kullanmaktadır. Avrupa ülkeleri ise benzer teknoloji üzerinde çalışmakta ama aktif kullanıma henüz geçilmemiştir.

2008 yılında ilk çalışmalar başlarken 2010 yılında ilk defa test edilmiş ve başarılı olmustur. 2015’te yapılan sözleşme gereği olarak da 2020 yılı içerisinde teslimatı planlanan Akkor ilk kullanıma Altay tankları ile girmesi bekleniyor.

Selçukhan Portakal

Metalurjist.

Yorumları Görüntüle

  • Merkava meskun mahal tehditlerinden başarıyla geçmiş, roket ve atgm ile vurulması zor, başarılı tanklardan. Altayda da merkavadaki thropy sistemi gibi, gelen füze ve roketleri etkisiz kılacak akkor aktif koruma sistemi olacak. Umarım en kısa sürede seri üretime geçer ve askerlerimiz daha güvende olur.Sağlıklı bir karşılaştırma yapılabilmesi için seri üretimin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ümit ediyorum ilerleyen zamanlarda genç mühendislerimizin ortak çalışmaları sonucu ve devletin gerekli alt yapıyı sağlaması ile birlikte daha verimli sonuçlar alınacaktır.

Benzer Yazıları

  • Haberler

USTC’den Elektrikli Araçlar ve Yenilenebilir Enerji İçin Çığır Açan Hidrojen Anotlu Batarya Teknolojisi

USTC'nin hidrojen anotlu batarya teknolojisi, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji alanında devrim yaratıyor. Geleceğin enerji…

21 saat önce yayınlandı
  • Haberler

TUSAŞ’tan Savunma ve Havacılıkta Güncel Gelişmeler

TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanındaki en güncel gelişmelerini keşfedin. Yenilikler ve projeler hakkında detaylı bilgiler…

21 saat önce yayınlandı
  • Yapay Zeka

Xiaomi’den Yapay Zeka Alanında Çığır Açan Adım: MiMo-7B Modeli Tanıtımı

Xiaomi'nin yapay zeka alanındaki yeni MiMo-7B modeliyle çığır açan teknolojik gelişmeleri keşfedin. Detaylar ve özellikler…

1 gün önce yayınlandı
  • Haberler

K2-18b Gezegeninde Yaşamın Sınırlarını Keşfetmek

K2-18b gezegeninde yaşamın sınırlarını ve keşifleri keşfedin. Uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri öğrenmek için detaylı bilgiler burada.

1 gün önce yayınlandı
  • Haberler

İngiltere’nin Güneş Işınlarını Yansıtarak Küresel Isınmayı Yavaşlatma Girişimi

İngiltere'nin güneş ışınlarını yansıtarak küresel ısınmayı yavaşlatma girişimi hakkında detaylar ve sürdürülebilir çözümlerle iklim değişikliğiyle…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Sovyetler Birliği’nin 1972’de Gönderdiği Venüs Görevinden Kalan Uzay Aracı Dünya’ya Geri Dönüyor

Sovyetler Birliği'nin 1972'de gönderdiği Venüs görevi uzay aracı Dünya'ya geri dönüyor. Uzay keşiflerinin tarihi ve…

2 gün önce yayınlandı