100 Yılın Enerji Projesi: TANAP

TANAP

17 Mart 2015 tarihinde ilk temelleri atılan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Sırbistan, KKTC, Ukrayna ve Azerbaycan liderlerinin katılımıyla TANAP projesinin açılış töreni düzenlenmişti. Azerbaycan’dan başlayan ve Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk’tan geçecek olan enerjinin İpek Yolu İtalya’da tamamlanacak. Ülkemizde 20 il ve 67 ilçeden geçecek olan TANAP ile yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor.

TANAP Projesi Nedir?

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP kapsamında Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizinin güneyinde yer alan gaz üretim sahalarında üretilen doğalgazın Türkiye ve ardından da Avrupa ülkelerine taşınması hedeflenmektedir. Yaklaşık 8 Milyar dolar yatırım bedeline sahip olan TANAP, 1850 km uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük boru hattı olarak tarihe geçti. Yaklaşık 31 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olan boru hattı sayesinde ülkemizin doğalgaz ihtiyacının %12’si karşılanmış olacak.

Yıllık taşınacak olan yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgazın 6 milyar metreküpü Türkiye’de kalacak ve kalan 10 milyar metreküp doğalgaz ise Türkiye üzerinden önce Yunanistan’a daha sonra ise İtalya’ya taşınacak.

Enerjinin İpek Yolu

TANAP

Avrupa’ya ilk gaz dağıtımının 2020 yılında başlanması hedeflenen proje kapsamında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. İlk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan TANAP projesi kapsamında 2023 yılında 24 milyar metreküp, 2026 yılında ise 31 milyar metreküp doğal taşınması hedefleniyor.

Şu ana kadar 175 kilometre yol kat eden projede toplamda 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru birleştirilecek. Kullanılan 130 bin borunun %80’i ülkemizde üretilirken %20’lik kısmı ise Çin’den ithal edildi. Enerjinin İpek Yolu olarak adlandırılan projenin ülkemize uzun yıllar boyunca kar getirmesi hedefleniyor.