Haberler

Yüzen Nükleer Tesis: Akademik Lomonosov

Paylaş

Başka bir Çernobil faciası yaşamak istemeyen ancak kendini nükleer enerji üretmekten alıkoyamayan Rusya bunun için çeşitli formüller üretmektedir. “Yüzen Nükleer Tesis” projesiyle nüfusun çok olduğu yerlerden uzak bir nükleer santral kurarak olası olumsuzlukların önüne geçmek istemiştir. Rusya dünyada ilk kez, Akademik Lomonosov adında yüzen bir nükleer güç üretim tesisi meydana getirmiştir.

Lomonosov KLT-40C adında iki adet elektrik üreten ve akımı yönlendiren modüler su reaktörüne sahiptir. Rusya’da kullanılan buz kırıcı gemilerle aynı tipte bir gemidir. Her bir reaktör akım jenaratörleri, reaktör soğutma pompaları, sıcaklık transfer edici, vanalar, borular, reaktör düzenleyiciler ve basınç ayarlayıcılara sahiptir. Bütün araç gereçlerin bir arada çalışmasıyla elde edilen enerji kapasitesi saatte 70 megavat ve 50 Gcal (gigacalories) ısı ve elektrik enerjisidir. Bu enerji kapasitesi  100 bin şehir sakini olan bir şehrin ısı ve ışık enerji ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Rus yetkililer yüzen bu nükleer tesisin her yıl 200 bin kömür ve 100 bin ton petrol tasarrufu sağladığını açıklamışlardır. Petrol ve kömür tasarrufunun yanında her 24 saatte deniz suyunu tuzundan arındırarak 240 bin metre küp temiz su üretebilmektedir.

TRT-WORLD ekranlarında çıkan Akademik Lomonosov haberi

Lomonosov gemisi fiziksel özellikleri sayesinde 7 metreye varan dalgalara, tsunamilere ve devasa buzlara karşı koyabilmektedir. Çeşitli ağızlardan olası bir nükleer tehlikenin çok büyük yıkımlara yol açabileceği söylenirken, Ruslar Lomonosov’u batmayacak gemi olarak adlandırmaktadır. Her bir reaktör dışsal ve içsel basınca karşı hava geçirmez çelik duvarlarla kaplanmıştır. Resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen tahmini maliyeti ise 21 milyar ruble yani 335 milyon dolar olarak düşünülmektedir. Ayrıca gemide üretilen enerjinin ülke içi enerji şebekesine bağlanma maliyeti ise 110 milyon dolar olarak tahmin edilmektedir. Rusya’nın ön ayak olduğu bu yüzen nükleer tesis Çin, Endonezya, Cezayir ve Arjantin gibi ülkeleri de kendi yüzen nükleer tesislerini yaratmak için harekete geçirmiştir.

Hızı ve Kapasitesi

Gemi 140 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Mürettebat kapasitesi ise 70 kişiye kadardır ve ağırlığı yaklaşık 22 bin tondur. Geminin içinde mürettebat için spor salonu, havuz ve alkolsüz bar bulunmaktadır. İyi hava şartları altında saatte 4 veya 5 deniz miline (Bir deniz mili : 1,85 km) kadar gidebilmektedir.  Her 3 yılda bir yakıt ikmali yapan Lomonosov, 12 yıldır denizlerde sefer halindedir ve yaklaşık 40 yıl daha seferlere devam etmesi beklenmektedir.

St. Petersburg’dan demir aldıktan sonra Kuzey Kutup limanı Pevek’e kadar 2900 mil gidebilmektedir. Şehirlerin ısı ve enerji ihtiyacını karşılayacak olan tesis Pevek kıyılarına yakın olacak ve gemide üretilen enerjinin bu tesise aktarılması sağlanacak. Pevek’te tesisin kurulmasıyla birlikte Bilibino Nükleer Tesisi ve Chaunskaya kömür maden tesislerinin devreden çıkması beklenmektedir.

Kaynak

engineering.com

Yorumları Görüntüle

  • Geminin ağırlığı yanlış girilmiş sanırım.22 ton bir gemi için çok düşük bir ağırlık

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

6 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı