İnşaat

Yapı Çelikleri ve Özellikleri

Paylaş

Demir çelik talebi ülke ekonomilerinin genel durumuna, alt yapı yatırımlarına, konut yatırımlarına ve genel olarak inşaat sektörünün gelişme düzeyine doğrudan bağlıdır. Bu bağlamda belki de tüm dünya genelinde üretilen çelikler içerisinde en ciddi paya sahip yapı çelikleri en önemli yeri tutar. Diğer çeliklerle karşılaştırıldığında fiyat ve bulunabilirlik açısından avantajlı olan yapı çelikleri piyasada kullanılan çeliklerin %75-80’ini oluşturmaktadır.

Düşük karbon miktarına sahip alaşım elemanı içermeyen başta fosfor (P) ve azot(N) olmak üzere, üretim hammaddelerinden ve üretim yönteminden kaynaklanan mangan (Mn), silisyum (Si), bakır (Cu) ve kükürt (S) elementleri içeren ve sıcak şekillendirilmiş, normalize edilmiş bazende soğuk çekilmiş olan özellikle çekme dayanımları ve akma sınırları dikkate alınarak endüstriyel ve yapısal uygulamalarda kullanılan çeliklere “Yapı Çelikleri” ismi verilmektedir.

Yapı çelikleri, sıcak şekillendirilmiş (termomekanik işlem görmüş), soğuk çekilmiş, normalize edilmiş, ince taneli, kaynak edilebilir, korozyon dayanımları iyileştirilmiş, su verilmiş ve temlerleymiş durumda yüksek akma dayanımlı çelikler olarak değişik alt gruplara ayrılabilirler.

Yapı çelikleri, düşük karbon içerikli, alaşımsız haddele ve normalizasyon haddele plakalar olarak imalat ve yapı sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Mikro alaşımlama ve/veya tane boyutunun kontrolü ve yönlendirmesi ile değişen akma/çekme mukavemetleri ve düşük sıcaklık tokluk özellikleriyle üretilir ve kullanıma sunulurlar. Bu çekiklere uygulanan en önemli imalat yöntemleri, kesim, talaşlı imalat, soğuk ve sıcak deformasyon ve kaynaktır. Bu yöntemlerden belkide en önemlisi kaynaktır, düşük karbon içerikleriyle bu çeliklerin kaynaklanabilirliği iyi olarak tanımlanır. Bu grup çeliklerde gösterilişlerinde belirtilen dayanım değerleri, yerine getirilmesi gereken esas özelliktir.

Yapı çeliklerinin sahip olduğu genel özellikleri aşağıda özetlenmiştir.

  • Uygun akma sınırı ve çekme dayanımı
  • Uygun darbe dayanımı
  • Gevrek kırılmalara karşı dayanım
  • İyi kaynaklanabilirlik
  • İyi şekillenebilirlik
  • İyi işlenebilirlik

 

Ahmet KURTOĞLU

Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü mezunuyum, malzeme bilimini canlı tutmak, hem öğrenmek hem öğretmek adına burdayım.

Yorumları Görüntüle

  • Merhaba kolay gelsin;
    Mengene ağızlarında kullanılan çelik türleri nelerdir.
    Platina çeliği nedir.
    St38 çeliği gibi bir çelik sınıfı varmıdır.

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

4 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

2 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı